Последни новини
Home / Гостува ни / Новите автомобили на ВСС – на автопилот и (непременно) с бежов кожен салон

Новите автомобили на ВСС – на автопилот и (непременно) с бежов кожен салон

Defakto.bg

Куп екстри в обществената поръчка за колите на съдебния съвет

До края на годината членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) вероятно ще сменят сегашните фолксвагени „Пасат“, на които се возят, с автомобили от далеч по-висока класа. Те ще могат да се управляват на автопилот, сами ще следят пространството пред автомобила и ще спират аварийно, ще направляват паркирането чрез парктроник.

Почти самолети, но без крила, шегуват се лаици, надникнали в опциите на обявената обществена поръчка. А, и още – автомобилите на ВСС могат да са САМО с кожен бежов салон, друго не се приема!

Решението

Решението за обявяването на обществената поръчка бе взето от пленума на ВСС на 7 юни, тя е обявена на 15 юни, крайният срок за получаване на оферти е 17 юли.

Сегашните, амортизирани фолксвагени на ВСС

Още на заседанието на ВСС стана ясно, че поръчката е за общо 50 автомобила, 13 от които за ВСС и 37 – за органите на съдебната власт. А обновяването на автопарка на съвета бе обяснено с факта, че сегашният (с 12-те фолксвагена „Пасат“) е амортизиран. И че наличните коли ще бъдат предоставени на нуждаещи се съдилища и прокуратури, които нямат шанса да се сдобият с нови. Така че кадровиците очевидно (22-мата изборни членове на ВСС) отново ще се возят по двама в служебен автомобил, отделна кола има представляващият. Такава е имало и за главния секретар на ВСС.

Още – ще се проведе обществена поръчка в открита процедура, с обща прогнозна стойност 2 040 000 лв. – за 50-те автомобила. Парите ще са от бюджета на ВСС.

Дотук добре. Но някои детайли учудват.

Бежовият салон и други чуденки

Прогнозната стойност на обществената поръчка за 13-те автомобила на ВСС е в размер на 745 000,00 лева без ДДС, става ясно от публикуваната документация.  Излиза по 57 307,7 лв. на автомобил без ДДС – сериозна цена за служебни коли на бюджетна организация, движещи се основно в градска среда или по магистрали (при командировки).

Прогнозната стойност за 37-те автомобила за съдебната власт е 1 295 000,00 лева без ДДС, излиза по 35 000 лева на автомобил.

Впечатлява фактът, че по обявените условия авансово се плащат 50 % от стойността на поръчката при сключването на договора и 50 % след получаването на автомобилите. Това важи и за двете категории коли – както за ВСС, така и за органите на съдебната власт и буди недоумение при положение, че обичайното авансово заплащане е в рамките на 20 %. А когато договорът се сключва с държавен орган на бюджетна издръжка, издължаването е повече от сигурно.

Чуденките нарастват нататък, от някои изисквания към новите 13 автомобила на кадровиците. Те, както и останалите 37, трябва да са с черен или сив цвят. Но за колите на ВСС е записан „бежов кожен салон“, без варианти. Интересно, поради що съветът държи именно на тази опция, особено цветово – та тя определено не е практична? А и досега служебните коли на ВСС не са били с кожени салони (такива не се изискват и за новите автомобили на съдебната власт – при тях тапицерията може да е текстилна и/или кожена и/или Алкантара).

Избуява съмнение, че може би става дума за точно определена и вече изработена партида, която остава само да се придобие, сиреч че доставчикът вече е определен. Другият вариант за обяснение е силното предпочитание на кадровиците вкупом или на някой от тях именно към кожени салони беж и този каприз ще бъде задоволен (от бюджета).

Нататък. И за двете групи автомобили се изисква четирицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, не по-малък от 1 798 куб см. И не по-малко от 180 конски сили. Както и автоматична, минимум 6-степенна скоростна кутия плюс задна.

Трябва да имат също система мултифункционален бордкомпютър с информационен дисплей. Записани са и Start – Stop система, система за защита на пешеходци и др.

За автомобилите на ВСС обаче се изисква също адаптивен темпомат (автопилот), система за следене на пространството пред автомобила, с включена функция за аварийно спиране, парктроник със задни и предни паркинг сензори, със звукова сигнализация и камера за задно виждане. Както и система за разпознаване на умора във водача. С две думи – всички екстри, така че и начинаещ шофьор да кара и да пее.

НО! Във ВСС имат професионални шофьори, които, предполага се, се справят и без автопилоти и без колата вместо тях да следи за дистанция и безаварийно паркиране.

Сроковете за обществените поръчки също са различни – 120 дни за тези на ВСС и 180 дни за останалите.

В документацията е посочено, че обществената поръчка се възлага въз основа на икономически най-изгодната оферта, сиреч най-ниска предложена цена.

Като критерият е приложим поотделно за всяка една от обособените позиции, включени в предмета на поръчката.

Интересно, с каква ли марка ще е новият автопарк на кадровиците? Според наблюдатели зададените срокове за изпълнение изключват коли от Япония и други континенти. Е, няма да гадаем, ще ги видим.

About Елена Енчева

Проверете също

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си Председателят на апелативния …

ВАдС против идеята депутати, министри и еврокомисари да влизат в затвора за обида и клевета

Създава се неравенство според общественото положение, ще се ползва за смразяване на опонента Категорично отрицателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.