Последни новини
Home / Законът / Все пак: Ще има дело за конфискация срещу Георги Вълев от „Килърите“

Все пак: Ще има дело за конфискация срещу Георги Вълев от „Килърите“

Defakto.bg

Ще има дело за конфискацията на имущество за 3,6 млн. лв. от осъдения по „Килърите“ Георги Вълев. В публикации той е наричан „мозъкът“ на групата за мокри поръчки.

С окончателно определение апелативният съд във Велико Търново постанови възобновяване на делото за отнемане на имущество срещу Вълев, съобщиха от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Георги Вълев, наред с Петър Стоянов-Сумиста и Васил Попов получи най-тежкото наказание – доживотен затвор без замяна по „Килърите“, присъдата влезе в сила през декември 2017 г. А част от престъпленията, за които е осъден – извършване на банкови сделки без разрешение и получаване на значителни приходи от тях попадат в обхвата на стария закон за конфискация на престъпно имущество, известен като „Петканов“. Производството срещу него и други от „Килърите“ се води по този закон, който позволяваше конфискация само при влязла в сила присъда.

Искът на стойност 3,6 млн. лв. срещу Вълев бе внесен в окръжния съд във Велико Търново през февруари тази година. На 27 април окръжният съд постановява прекратяване на делото, тъй като срокът на проверката по закона „Петканов“ е преклузивен (задължителен – б.р.) и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Изрично е подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка и това го прави недопустим.

С определението си от 19 юли апелативният съд решава обратното. А именно – след като по стария закон иск за отнемане на имущество може да се внесе едва след влизане в сила на наказателната присъда, това няма как да се случи в 10-месечния срок на имотната проверка.

„Систематичното тълкуване на разпоредбата на чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) налага изводът, че срокът по чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) се отнася единствено за първия етап от производството по установяване и отнемане на имущество придобито от престъпна дейност по ЗОПДИППД (отм.), а именно т.нар. „предварителна проверка”, се казва в мотивите на Апелативен съд – Велико Търново. „ Той не е, и няма как да бъде срок за предявяване на иск, тъй като законът е уредил като процесуална предпоставка за предявяване на иска само и единствено влизането в сила на осъдителната присъда. Още повече, че 10-месечният срок за извършване на проверка (с оглед началният му момент – чл.21 от ЗОПДИППД (отм.)) изтича много преди да е влязла в сила осъдителната присъда“, се допълва в определението на съда.

 

About De Fakto

Проверете също

Пропускането на граждани до Министерство на правосъдието – с контролиран достъп

Допълнителни спешни мерки по повод пандемията от коронаривус е въвело Министерството на правосъдието от днес. …

Правителството поиска извънредното положение да се удължи с още месец – до 13 май

  Министерският съвет предлага на  Народното събрание да удължи срока на обявеното извънредно положение до …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.