Последни новини
Home / Законът / Депутат ще предложи: Съдилищата да присъждат разходите по дела за незаконни глоби и имуществени санкции

Депутат ще предложи: Съдилищата да присъждат разходите по дела за незаконни глоби и имуществени санкции

Defakto.bg

Наесен депутатът от ДПС Хамид Хамид ще внесе  предложение в производствата по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) да се присъждат разноски, съобщава сайтът lex.bg

Понастоящем съдилищата нямат право да осъждат административния орган, който е наложил на гражданин или юридическо лице незаконна глоба или имуществена санкция, да им плати разходите, които са направили, за да водят делата и тя да бъде отменена. Така след като наказателното постановление бъде отменено,  единственият начин да си получат парите за разноски е да заведат иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ),  на практика в нов  процес – често на две инстанции, посочва сайтът.

С  тълкувателно решение от 15 март 2017 г. (по т.д. №2/2016 г.) върховните съдии постановиха, че при исковете по ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни наказателни постановления изплатените адвокатски възнаграждения в производството по обжалването и отмяната им са пряка и непосредствена последица от увреждането. Така се сложи край на споровете в практиката дали в делата по ЗОДОВ, които се завеждат след отмяна на глоба или имуществена санкция, може да се претендира обезщетение за хонорара, който е получил адвоката в производството по ЗАНН.

„Лекс” съобщава, че това тълкувателно решение е довело до лавина от искове за разноските, които са понесли граждани, при обжалването на впоследствие отменени като незаконосъобразни наказателни постановления – най-вече за платен адвокатски хонорар. „Имам информация от административните съдилища, че делата по ЗОДОВ вследствие на отменени наказателни постановления се увеличават главоломно“, обяснил Хамид Хамид и посочил, че именно разговорите с административни съдии са го мотивирали да предложи промяна в ЗАНН.

Вероятно новата разпоредба ще гласи: „В производствата по ЗАНН се присъждат разноски, така както са направени от страните“.

Преди да внесе  предложението си за промяна в закона,  депутатът ще поиска информация от ВАС, прокуратурата и Министерството на финансите за броя на делата по ЗОДОВ и на отменените наказателни постановления, както и за платените впоследствие обезщетения.

Пред „Лекс“ председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е потвърдил, че  делата по ЗОДОВ след отмяната на наказателни постановления, в които се търси обезщетение за направените разноски, непрекъснато се увеличават.

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха рецидивист, осигурил си „платен“ 5-дневен отпуск от затвора чрез грабежи

Варненския окръжен съд  в петък обяви   5 години и 4 месеца лишаване от свобода 21-годишният …

Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Антикорупционната комисия иска отвод на целия АССГ От втори опит делото, заведено Лозан Панов срещу …

Един коментар

  1. Никола Стоянов

    Отдавна трябваше дс се промени този тъп закон лишава хората от разходите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.