Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Депутат ще предложи: Съдилищата да присъждат разходите по дела за незаконни глоби и имуществени санкции

Депутат ще предложи: Съдилищата да присъждат разходите по дела за незаконни глоби и имуществени санкции

Defakto.bg

Наесен депутатът от ДПС Хамид Хамид ще внесе  предложение в производствата по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) да се присъждат разноски, съобщава сайтът lex.bg

Понастоящем съдилищата нямат право да осъждат административния орган, който е наложил на гражданин или юридическо лице незаконна глоба или имуществена санкция, да им плати разходите, които са направили, за да водят делата и тя да бъде отменена. Така след като наказателното постановление бъде отменено,  единственият начин да си получат парите за разноски е да заведат иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ),  на практика в нов  процес – често на две инстанции, посочва сайтът.

С  тълкувателно решение от 15 март 2017 г. (по т.д. №2/2016 г.) върховните съдии постановиха, че при исковете по ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни наказателни постановления изплатените адвокатски възнаграждения в производството по обжалването и отмяната им са пряка и непосредствена последица от увреждането. Така се сложи край на споровете в практиката дали в делата по ЗОДОВ, които се завеждат след отмяна на глоба или имуществена санкция, може да се претендира обезщетение за хонорара, който е получил адвоката в производството по ЗАНН.

„Лекс” съобщава, че това тълкувателно решение е довело до лавина от искове за разноските, които са понесли граждани, при обжалването на впоследствие отменени като незаконосъобразни наказателни постановления – най-вече за платен адвокатски хонорар. „Имам информация от административните съдилища, че делата по ЗОДОВ вследствие на отменени наказателни постановления се увеличават главоломно“, обяснил Хамид Хамид и посочил, че именно разговорите с административни съдии са го мотивирали да предложи промяна в ЗАНН.

Вероятно новата разпоредба ще гласи: „В производствата по ЗАНН се присъждат разноски, така както са направени от страните“.

Преди да внесе  предложението си за промяна в закона,  депутатът ще поиска информация от ВАС, прокуратурата и Министерството на финансите за броя на делата по ЗОДОВ и на отменените наказателни постановления, както и за платените впоследствие обезщетения.

Пред „Лекс“ председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е потвърдил, че  делата по ЗОДОВ след отмяната на наказателни постановления, в които се търси обезщетение за направените разноски, непрекъснато се увеличават.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

One comment

  1. Никола Стоянов

    Отдавна трябваше дс се промени този тъп закон лишава хората от разходите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *