Последни новини
Home / Законът / Манолова до правосъдния министър и шефа на софийския затвор: Прекратете унизителното отношение към задържаните

Манолова до правосъдния министър и шефа на софийския затвор: Прекратете унизителното отношение към задържаните

Defakto.bg

 

Отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева по пътя към болницата Снимка Фрогнюз

Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, е грубо погазване на закона и нарушение на човешките права –  това е категоричен извод в доклад на националния омбудсман.  Той е изготвен след проверка за спазването на Конвенцията  против изтезанията в местата за лишаване от свобода и задържане и констатира системното й нарушаване наред с други начини на жестоко и унизително отнасяне към арестантите.

Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения.  Това е  основен акцент от препоръките в доклада на Националния превантивен механизъм /НПМ/ след проверки в арестите на бул. „Г.М. Димитров“ и  ул. „М-р Г. Векилски“, както и в софийския затвор, съгласно заповед на Мая Манолова от 18.06.2018 г. в периода 19.06 – 22.06.2018 г.  (НПМ е специализираната дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода)

Димитър Бонгалов

Изложението е написано на 19 страници и подписано от бившия зам. правосъден министър Димитър Бонгалов, в случая като директор на Дирекция „Национален превантивен механизъм и основи на права и свободи“.

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание, която в чл. 2 казва, че „никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то съст 

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко,
нечовешко и унизително отнасяне или наказание, която в чл. 2 казва, че „никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то състояние на война, или заплаха от война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание“.
НПМ е категоричен, че инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие с чл. 114 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. В ал. 1 се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.
В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в София изрично се посочва също,  че в две поредни години (2016 г. и 2017 г.) НПМ настоява в своите препоръки да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, която се разглежда като подлагане на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, няма предприети действия.
„Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая“, пише в доклада на НПМ.
Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според доклада на
НПМ, е показателен относно нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно
неизпълнение на препоръки на омбудсмана в качеството му на НПМ.

Когато преди дни избухна поредния скандал с отношението към  кметицата на „Младост“, а юристи категорично обявиха, че конвоирането й с белезници на краката е в нарушение на закона, зам.министърът на правосъдието Николай Проданов, не се смути. Напротив, разбиранията му за човешки права се сведоха до следното:  „За мен това си беше пиар акция. Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни.  Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ (инструкцията за конвоиране и употреба на сила,  прангове и белезници)“.

About De Fakto

Проверете също

Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Европейската комисия въвежда  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от …

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали …