Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Освободиха и шестимата „участници“ в престъпната група на Митьо очите, няма доказателста

Освободиха и шестимата „участници“ в престъпната група на Митьо очите, няма доказателста

Defakto.bg

Цялата шесторка, задържана заедно с  Димитър Желязков-Митьо Очите и предадена на българските власти, е освободена от ареста. Сред пуснатите са и общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев (на снимката), и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.  И шестимата засега няма да бъдат обвинени в участие в организирана престъпна група, те са  били разпитани като свидетели по това досъдебно производство, съобщи БНР. Адвокатътът на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас и представител на БСП Бенчо  Бенчев , Бойчо Боев , заяви  срещу клиента му няма повдигнати обвинения.  Той очаква разследването срещу Бенчев за участие в организирана престъпна група да бъде прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Бенчев е имал репутация на социално отговорен бизнесмен, а от левицата не са били наясно с общата му дейност с Митьо Очите. Това заяви пред „Хоризонт“ председателят на групата на социалистите в местния парламент Евгений Мосинов. Той допълни, че Бенчев вече няма място в редиците на БСП.

В Турция засега остана само Димитър Желязков, за когото се очаква да бъде задействана процедурата за екстрадирането му.

От спецпрокуратурата уточняват, че са отделени  доказателствата за лично укривателство (  чл. 294, ал. 1 от  НК), които ще заминат по компетентност в районна прокуратура – Бургас.  Прокурорите ще опитат да докажат, че  Бенчо Бенчев е помогнал на  Димитър Желязков да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване.  Според неофициална информация  Бенчев бил платил хотела, в който беше арестувана групата, а с кола на фирмата му Митьо Очите е влязъл в Турция от Гърция.  Освен това в дома му в Бургас, при извършен в неделя обиск, са открити множество оръжия и големи суми пари. Твърдеше се и че общинарят е въртял черно счетоводство, като спецпрокуратурата е открила данни за това при претърсванията в дома му.

Все още се издирва другият общински съветник от Бургас – Пейко Янков от партия „Сила“, за когото се предполага, че е член на групата на Димитър Желязков.

Според прокуратурата  групата набелязва фирми с успешен бизнес, за да ги  рекетира с изнудвания и заплахи да плащат т.нар. „такса спокойствие“.  На този етап обаче, всичко е в сферата на недоказани  предположенията.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

2 коментара

  1. Били Боб

    Е как хем са „участници в престъпна група“, хем „няма доказателства“ бре, Дефакто?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *