Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Сайтът на правосъдното министерство „замлъкна“ от сутринта

Сайтът на правосъдното министерство „замлъкна“ от сутринта

Defakto.bg
Правосъдният министър Цецка Цачева

След срива на Търговския регистър, който повече от седмица не работи пълноценно,  от сутринта интернет страницата на Министерството на правосъдието е недостъпна. След въвеждане на адреса,  се показва съобщение, че сайтът не е достъпен.

След въвеждане на http://www.justice.government.bg/ се показва съобщение, че сайтът не е достъпен.

На запитване на Де Факто  – каква е причината, от ведомството отговориха, че са имали проблем с Интернет и очакват в ранния следобед връзката да бъде възстановена. От министерството  отхвърлиха всякакви паралели с  продължаващите проблеми в Търговския регистър, който е управляван от Агенцията по вписванията и  практически е под  шапката на Министерството на правосъдието.

Днес правосъдният  министър Цецка Цачева заяви, че  е взела всички необходими мерки, за да могат системите да работят безпроблемно и обвини директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова за срива на Търговския регистър.
Достъпът до регистъра е частично възстановен и в момента могат да се правят справки за актуалното състояние на фирми в Търговския регистър,  от вчера вече са възможни и справките по ЕГН. Очакванията са системата да заработи пълноценно другата седмица.  Все още не е ясна причината за срива, но загубени или манипулирани данни няма, категорични са от агенцията.

Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата.  На пресконференция пък  изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова обяви, че няма да подава оставка, защото е неоходима до отстраняване на проблема.   След като премиерът Борисов вчера обяви, че не е доволен от работата на Даскалова,  правосъдният министър Цецка Цачева днес коментира пред bTV, че в подобна ситуация няма как да няма отговорни.

По нейни думи само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като „специализирана фирма“ е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

 

About De Fakto

Проверете също

Грешка! ВСС пуснал списък на кандидати за върховен съд, преди да е одобрен

За „техническа грешка“ информират днес от Висшия съдебен съвет. Конфузът е по важен конкурс – …

Дават 8 прокурорски помощници на най-голямата районна прокуратура, СРП

Закриването на 11-те РП вървяло „доста гладко“, реформата продължава Осем прокурорски помощници да получи най-голямата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.