Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Съдът в Никозия отложи делото за фалита на „Олимпик“, потърпевшите тепърва ще предявяват искове

Съдът в Никозия отложи делото за фалита на „Олимпик“, потърпевшите тепърва ще предявяват искове

Defakto.bg

На 17 октомври ще продължи делото за „Олимпик”, бе обявено след първото съдебно заседание днес в Окръжния съд в Никозия, на което започна гледането на иска за фалит на застрахователната компания, съобщи БНР.

Развоят на делото е важен за над 200 хилядите потърпевши в България, сключили полици „Гражданска отговорност“ с „Олимпик“ и тяхното обезщетяване. Това очевидно няма да се случи скоро – искът за ликвидация на компанията тепърва ще бъде публикуван в Официалния вестник на Република Кипър, а едва след това започват да текат срокове за предявяване на искове от кредиторите.
Съдия Ангелос Давид е разпоредил публикуването да стане 15 дни преди новата дата за делото, т.е. до началото на октомври.

До делото се стигна, след като през май Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър отне лиценза за извършване на дейност на „Олимпик” поради невъзможността му да отговори на изискванията за капиталова адекватност, въведени с новата
европейска директива „Платежоспособност II”. Самият иск за обявяване в ликвидация е подаден на 10 август и от тази дата ще влезе в сила и очакваното решение на съда, което е важно за обезщетенията.
На заседанието днес е представена и номинацията за постоянен ликвидатор на компанията. Предложението на най-големия кредитор – кипърския Гаранционен фонд, е за Павлос Накузи, сегашен временен ликвидатор. Възражения не е имало.
В съда в Никозия днес са били представители на българското посолство.

За Кипър това е първият по рода си случай на фалит на застрахователно дружество, засягащ друга страна – членка на ЕС, и който трябва да се реши в съответствие едновременно с националното и европейското законодателство. Казусът е сложен, проблемите идват от изключително големия брой кредитори в двете страни, трудностите с установяване на активите на дружеството и изчисляването на сумите, които компанията дължи на потърпевшите си клиенти.

У нас скандалът със застрахователната компания доведе до оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, прокуратурата започна проверка на надзора у нас.

 

About De Fakto

Проверете също

Дежа вю: 10 % увеличение на заплатите на младшите магистрати, но не и нагоре в системата, искат кадровици (допълнена)

И на практика преповтарят предложението на Димитър Узунов и други от стария ВСС Опасенията на …

ВКС върна на АС – Пловдив присъда заради неизяснена вина по обвинение за готвено „масово“ убийство

ВКС върна на АС – Пловдив за ново разглеждане делото срещу Иванка Ройдова,  обвинена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.