Последни новини
Home / Законът / Отчет пред Брюксел: Нова подсъдност по ГПК, реформа на прокурорската карта, дисциплинарни дела

Отчет пред Брюксел: Нова подсъдност по ГПК, реформа на прокурорската карта, дисциплинарни дела

Defakto.bg

Променената подсъдност на исковете срещу застрахователи и по дела на потребители (чрез ГПК), които ги разпръскват из страната; реално стартиралата реформа на съдебната карта в частта за прокуратурата – чрез решението за закриване на 11 РП; закриване и разкриване на щатове според натовареността; стартирали конкурси и справка за дисциплинарните дела – това ще отчете ВСС пред мисията на Еврокомисията, която пристига през октомври. Мисията е финална преди излизането на мониторинговия доклад за България за тази година.

Днес информацията бе представена на пленума на ВСС и докладвана от шефа на правната комисия Цветинка Пашкунова. Данните са към 10 септември.

За краткия период от юли до септември е отчетено класирането на кандидатите -участници в конкурса за съдии във  ВКС – Наказателна колгия, които предстои да бъдат гласувани, работата на КАК и съдийската колегия по обявените конкурси за първоначално назначаване и преместване в районните съдилища.  ВСС информира за иницираните от магистрати от съвета законадателни промени за местната подсъдност в ГПК, съкращаване на съществуващи длъжности в ниско натоварени и разкриване на щатове в по-високо натоварени съдилища, обявени процедури за преместване.

В отчета влиза и решението на ВСС за закриване на 11 районни прокуратури, както и обществените поръчки по проекта за разработване на портал и на единна информационна система.

По препоръката за активни действия по всеки сигнал за евентуално участие на прокурор в корупционно престъпение, Еврокомисията ще бъде информирана също за 22 образувани дисциплинарни производства срещу прокурори от началото на годината. Като немалка част от тях са за непристойно поведение, конфликт на интереси и др. Висящите към момента производства са 24.

 

Представители на пленума на ВСС ще се срещнат с евроемисарите на 5 октомври.

About De Fakto

Проверете също

In Memoriam: Отиде си адвокат Йосиф Герон

Тази сутрин ни е напуснал адвокат Йосиф Герон, съобщиха негови колеги. Член на Висшия адвокатски …

СБЖ поиска оставката на директора и Управителния съвет на БНР заради поръчковия натиск над журналисти

УС на СБЖ изразява категорична позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.