Последни новини
Home / Законът / Унгария въвежда система от нови административни съдилища

Унгария въвежда система от нови административни съдилища

Defakto.bg

Унгария ще създаде  нова система от съдилища до януари 2020 г., които ще решават дела по спорове с държавната администрация, но те ще бъдат независими от правителството, обяви Ласло Трочани, парвосъден министър на Унгария (на снимката). Изявлението е  на фона на  критиките  на ЕС, че страната е нарушава върховенството на закона, информира „Икономист“, позовавайки се на  „Ройтерс“.

 Миналата седмица Европейският парламент взе безпрецедентно решение за налагане на санкции на Будапеща за нарушаване на върховенството на закона, гражданските права и корупция.  Унгария обяви, че  ще оспори  решението в Съда на ЕС.
Правосъдният министър Ласло Трочани отхвърля подозренията, че правителството ще се опита да напълни съдилищата със съдии, лоялни на управлението на премиера Виктор Орбан.

„Бихме искали да установим много ефективна система от административни съдилища“, казва Трочани на конференция за правосъдието.

„Трябва да отхвърля твърденията, че правителството ще подбере хора (да бъдат съдии), които ще вземат решения в полза на правителството“, изтъкна той.  „Когато положих клетва пред парламента, аз се заклех, че ще се боря за изготвяне на закони…в съответствие с върховенството на закона„, обясни Трочани и подчерта, че независимостта на съдиите е заложена в конституцията.

Орбан, който спечели трети пореден четиригодишен мандат на изборите през април с антиимигрантска платформа, влезе в сблъсък с ЕС по различни проблеми,  включително и за ограничаване на медийната свобода и преждевременно пенсиониране на съдии.

Трочани заяви, че публичните административни съдилища са част от съдебната система в няколко страни членки на ЕС, включително Австрия и Франция, допълвайки, че новите съдии ще бъдат назначавани на базата на конкурентни изпити, където качеството ще е от голямо значение.

Унгария все още разисква различни модели, които могат да бъдат използвани при назначаване на съдии, коментира министърът и поясни, че той смята, че австрийският модел е „най-близкият до нас„. Според този модел правосъдният министър има ограничена роля при назначаването на съдии.

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха рецидивист, осигурил си „платен“ 5-дневен отпуск от затвора чрез грабежи

Варненския окръжен съд  в петък обяви   5 години и 4 месеца лишаване от свобода 21-годишният …

Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Антикорупционната комисия иска отвод на целия АССГ От втори опит делото, заведено Лозан Панов срещу …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.