Последни новини
Home / Законът / Манолова и майка – адвокат поискаха всички деца – сираци да получават помощ без уговорки за доходи

Манолова и майка – адвокат поискаха всички деца – сираци да получават помощ без уговорки за доходи

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна  майка на три деца, изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.
В петък, 21 септември 2018 г., депутатите приеха единодушно на първо четене промените в Закона за семейни помощи за деца, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, но подоходният
критерий остана. Срокът, даден за предложения между първо и второ четене е тридневен, изтича на 25 септември 2018 г., което налага и спешната реакция на  омбудсмана и Хаджипанайотова.
В писмото до депутатите те подчертават, че „ресурсите на държавата трябва да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-много се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се поставят ограничения като предвидения подоходен критерий“.
В края на миналата година омбудсманът стартира кампания за защита правата на децата, останали без родители. Инициативата възникна след остро писмо до Дядо Коледа на самотната майка с три деца Златина
Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Тогава адвокат Хаджипанайотова бе категорична, че държавата наказва децата останали без един родител. Напомни, че сираците получават помощ, ако  починалият родител да има 5 години трудов стаж. Ако няма, детето има право на персонална пенсия, която се отпуска единствено, че въпросният родител или настойник няма над 65 лева доход от минимално гарантирания.  Държавата категорично лишава децата от пенсия, категоричан бе майката и обясниш,че :“ Сезирах г-жа Манолова, защото омбудсманът е институция, която се вслушва в молбите на гражданите“.  Адвокатът припомни и Конвенцията за правата на детето, според която детето не може да бъде дискриминирано на база икономическо и социално състояние на родител.

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха рецидивист, осигурил си „платен“ 5-дневен отпуск от затвора чрез грабежи

Варненския окръжен съд  в петък обяви   5 години и 4 месеца лишаване от свобода 21-годишният …

Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Антикорупционната комисия иска отвод на целия АССГ От втори опит делото, заведено Лозан Панов срещу …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.