Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Съдът разпореди винзаводите на Миню Стайков да възобновят работа

Съдът разпореди винзаводите на Миню Стайков да възобновят работа

Defakto.bg

Запечатаните винзаводи на „Винпром Карнобат“ ще бъдат отворени днес.  Това реши Районен съд – Карнобат на заседание вчера. Съдът разгледа искането на Агенция „Митници“ фабриките да останат затворени още 60 дни заради данъчни престъпления на собственика им.  Въпреки разпространената от Агенция Митници информация за открит нелегален спиртопровод, съдът даде разрешение винпромът в село Церковски да започне пълноценно да работи още в неделя вечерта. Решението на съда не може да се обжалва.

Отварянето на заводите не е  пречка за следствените органи да провеждат разследване и събиране на доказателства, е един от мотивите.

Така досъдебно производство,  образувано за  нерегламентиран кран, от който може да се източва алкохол във „ВИН. С. Индъстрийс“ край Карнобат, продължава.

  Запечатването на заводите предизвика бурни протести от страна на служителите им, като вчера дори бе блокирана жп линията София – Бургас, а днес – ключови кръстовища в Карнобат.

Преди заседанието пред сградата на районния съд се събра нов протест, в който се включиха над 300 души. Решението на съда предизвика бурна радост сред събралото се множество.  По-рано работници,   които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха:  Искаме заплати! Отворете ни завода!

Жандармерията  охраняваше жп линията, за да не бъде блокирана отново, протестиращите се преместиха на пешеходните пътеки в Карнобат и блокираха движението през града.

„С тази показна акция се защитават нечии корпоративни интереси, изземване на този бизнес. Облагодетелства се нашият най-голям конкурент на пазар – „Винпром Пещера“. Това са нашите догадки“. Това каза днес в предаването „Преди всички“ Жанет Димова – председател на Инициативния комитет на работещите в заводите на Миню Стайков.

„Държавата иска да ни смачка“, смята тя.

В момента собственикът на компанията Миню Стайков е с обвинения за  данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол. Обвиненията са заради нелегален цех за цигари, който бе открит в Карнобат.


 

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *