Последни новини
Home / Законът / Полша благодари на българския ВСС за позицията „въздържал се“

Полша благодари на българския ВСС за позицията „въздържал се“

Defakto.bg

Ден след решението на Еврокомисията да изправи Полша пред Съда на ЕС заради погазване на съдийската независимост, българският ВСС получи благодарствено писмо от председателя на Националния съвет на съдебната власт в Полша. За това съобщават от съвета.

Поводът е решението на мнозинството от нашите кадровици от 13 септември представителите на съвета да гласуват „въздържал се“ за замразяването на полското членство в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Дни по-късно авторитетната международна организация временно лиши полските представители от право на глас при вземането на решения с мотива, че Националният съвет вече не покрива критериите да е защитник на независимостта.

В писмото до ВСС, подписано от председателя на Националния съвет на съдебната власт Лешек Мазур се заявява:

Научих за решението на пленума на ВСС, взето на 13 септември. Българският съвет реши да се въздържи от гласуване и аз приветствам това като жест на добра воля.

Националният съвет на съдебната власт в Полша се ангажира с диалог и полага усилия за независима и ефективна съдебна система в полза на всички граждани както на национално, така и на европейско равнище. Убеден съм, че независимо от сегашната ситуация, съветите на цяла Европа ще продължат да си сътрудничат в дух на взаимно доверие и някои от липсващите връзки скоро ще бъдат възстановени.

От свое име и от името на целия Съвет бих искал да изразя своята благодарност и най-добри пожелания за успех към Вас, господин Представляващ (Боян Магдалинчев – б.р.), както и към всички членове на Висшия съдебен съвет на България.

About De Fakto

Проверете също

Генералният директор на ОЛАФ гостува на главния прокурор

  Главният прокурор Сотир Цацаров се е срещна с генералния директор на Европейската служба за …

На протест: Мая Манолова поиска ревизия на реституции и заменките на земи в София

Крайно време е да има сериозна ревизия в законността на извършените реституции, заменки и устройствени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.