Последни новини
Home / Законът / Пенсионерите посрещат Международния ден на възрастните хора с нови цени на природния газ и парното

Пенсионерите посрещат Международния ден на възрастните хора с нови цени на природния газ и парното

Defakto.bg

 

Омбудсманът Мая Манолова ще откликне на поканата на пенсионерите и ще присъства на тържеството им по случай  Международния ден  за възрастните хора.  Това ще стане от 11 . 00  часа в  Националния дворец на културата – кино „Люмиер“, съобщи пресслужбата на институцията. Решение за честването е взето през 1990 г. от ООН.

Очевидно,  извън празника,  общественият защитник  и възрастните граждани ще има какво  да си кажат – от днес влизат в сила нови цени на природния газ, а оттам и на парното. Природният газ поскъпва с около 14%, но според енергийния регулатор за потребителите повишението ще е с около 8%. Това е второ увеличение за последните месеци, с което сметките за парно тази зима ще са с около 20% по-големи в сравнение с предния отоплителен сезон.

Повишението ще се усети най-силно в Пловдив и София. Промяна в цената на парното няма да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите там работят на въглища. Според разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране топлоенергията ще се повиши с 2% във Варна, с около 6% в Бургас, в Плевен, във Враца, във Велико Търново и в Разград. Поскъпването в София се очаква да е с 8 на сто, а в Пловдив – с цели 9%.  Като се отчете и юлската промяна в цените, сметките на потребителите в Бургас ще се окажат около 23% по-високи спрямо миналата зима.

Висящ е и въпросът за  тавана на пенсиите, който по закон трябва “ да падне“ на 1 януари 2019 г., но управляващите (по традцияв последния момент ) отново намират причини да не проведат докрай   решението си.

About De Fakto

Проверете също

Йончева с три сигнала в прокуратурата за участие на „братовчета Ради“ и Борисов в „Апартаментгейт“

Елена Йончева e внесла три сигнала  в прокуратурата във връзка с прехвърлянето на бизнеса на …

Осъдиха публичен изпълнител, нарушил закона в полза на фирма на покойния Мишо Бирата

ВКС потвърди окончателно осъдителната присъда на публичен  изпълнител от Варна, нарушил служебните си задължения в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.