Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Адвокатите се разделиха на „свободни“ и „официални“ заради Закона за адвокатурата

Адвокатите се разделиха на „свободни“ и „официални“ заради Закона за адвокатурата

Defakto.bg
Фейсбук общност на българските адвокати организира самостоятелна конференция за промените в закона
На 6 и 7 октомври (събота и неделя)  в Пловдив ще се проведе конференция на свободните адвокати, гласи съобщение на организирана от Фейсбук общност на българските адвокати.  Основна тема на форума ще бъдат промени в  Закона за адвокатурата (ЗА).
Както е известно, внесеният през 2015 г. в НС  законопроект за изменение на закона, не бе гласуван от Народното събрание,  като междувремнно получи изобилие от  критики на  останалите  свободни професии (нотариуси,  ЧСИ), от  юрисконсулти,  работодателски организации и КЗК.
Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) започна изработване на нов законопроект, но информация  за промените се обменя само в  рамките на органите на адвокатурата, недоволстват  адвокатите от фейс общността.
Есенна конференция на адвокатите в Русе, организирана от ВАдвС.

На 29 и 30 септември, Висшият адвокатски съвет проведе траддиционна  Национална конференция в Русе, на която основна тема бяха промените в ЗА, които засягат обхвата на адвокатската дейност, адвокатските възнаграждения, адвокатските регистри, обжалваемост на актовете на органите на адвокатурата, дисциплинарни производства и медиация.    Участие  взеха  председателите и секретари на адвокатските съвети от цялата страна.   Участниците декларираха, че не търсят конфронтация:    „Ние не търсим конфронтация с никого – нито с други правни професии, нито с работодателски и други неправителствени организации. Но сме убедени, че по-доброто дефиниране на адвокатската работа ще гарантира по-добрата защита интереса на гражданите“.  И  демонстрираха решимост в най-скоро време в Народното събрание да се входират онези текстове, чието приемане е чакано от адвокатурата и българското общество.

Адвокат Борислав Вълчев е внесъл свой законопроект във ВАдС

Адвокатите от фейсбук общноста  обаче са недоволни, че  Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) не е свиквал национален форум с участието на  всеки адвокат,  въпреки взетото решение за това на последното Общо събрание на адвокатите от страната през м. февруари 2018 г.   Още повече, че по въпросите именно за промени в ЗА  имало  много предложения, които свободните адвокати,  смятат,  че  не се взимат под внимание от управителния орган.

Предстоящата конференция е  първият опит адвокатската  общност да бъде изслушана при пълна демократичност и прозрачност, акцентират от общността.

Ето и цялото им съобщение:
Отворени сме за дебат с всички адвокати

На 06-07 октомври 2018 г. в гр.Пловдив, Пловдивски панаир, зала “Пловдив”  ще се проведе адвокатска конференция, организирана от най-голямата неформална адвокатска група „ФЕЙСБУК ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ“.  Събитието е отворено за всички адвокати, които имат отношение към развитието на професията. Целта е обсъждане на изменения и допълнения в устройствения за адвокатурата закон, сред всички желаещи адвокати.

Ще бъде обсъден както проекта на Висшия адвокатски съвет, така и останалите известни проекти и предложения. Конференцията се  провежда в два етапа: Първи етап, който се провежда онлайн от началото на м. август, и настоящият Втори –(оффлайн) етап, където всеки адвокат има възможност да присъства лично, да се изкаже свободно, да направи предложения за реформа на професията, които ще бъдат обобщени в заключително становище. Организаторите заявяват, че ще се опитат да осигурят възможност и за гласуване онлайн на заключителните резултати от конференцията. Конференцията ще се предава на живо в социалните мрежи.

Преди 5 години в гилдията се заговори за изменения в Закона за адвокатурата, които да защитят адвокатския труд, да мобилизират органите на адвокатурата да защитават интересите й, и да издигнат реномето й пред обществото. През 2014 г. на провежданите от Висшия адвокатски съвет „национални конференции“ бе сглобен законопроект за изменение на Закона за адвокатурата. Този законопроект бе  внесен в парламента в началото на 2015 г. без обществено обсъждане и предварителна оценка на въздействието му. Тези конференции бяха закрити за редовите адвокати, като в тях участваха авторите на законопроекта, членове на адвокатските съвети и на ВАдвС. В него имаше както добри предложения, така и спорни текстове и откровени недоразумения. Висшият адвокатски съвет не съумя да защити проекта пред обществото и той не стигна до разглеждане в пленарна зала.

Понастоящем, Висшият адвокатски съвет е сформирал работна група, която е съставила нов проект на базата на стария катастрофирал законопроект, който в момента се приема от ВАдвС текст по текст при закрити врати и отразява единствено вижданията на неговите членове.  Не са обсъдени и взети предвид направените предложения от редица адвокати. На тазгодишното Общо събрание на адвокатите от страната бе направено и гласувано предложение за провеждане на широко обсъждане сред адвокатите на измененията в закона, с предоставяне на достъп за коментари на всеки желаещ адвокат, което да завърши на Национална конференция на адвокатурата, в която да се даде възможност да участва всеки заинтересован колега. ВАдвС не изпълни това решение, а проведе своята традиционна Есенна конференция в гр. Русе, на която отново бяха поканени и присъстваха само неговите членове и отделни членове на адвокатските съвети.

Преди повече от година адвокат Борислав Вълчев е предоставил на Висшия адвокатски съвет, както и сред адвокатите, изготвен от него проект на изменения в закона, който акцентира на прецизно дефиниране на адвокатската дейност, реформа в самоуправлението на адвокатурата и в изборите за ръководните й органи.

От съобщението на свободните адвокати научаваме, че за конференцията и в двата й етапа са поканени: Висшият адвокатски съвет, ръководствата на всички адвокатски колегии, както и редовите адвокати.  Конференцията се финансира от самите участници, които ще покрият разходите с платените такси за участие.

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

2 коментара

  1. Били Боб

    юрисконсултът дали е „свободна професия“?

  2. Teodor Georgiev

    Не, не е свободна професия. Обвързан е чрез трудов договор с работодателя си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *