Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Димитър Узунов стана административен съдия

Димитър Узунов стана административен съдия

Defakto.bg

Бившият представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов от 8 октомври става административен съдия. Със заповед на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от тази дата Узунов е командирован в Административен съд – Благоевград. Така намерението на доскорошния висш кадровик да смени местоработата си в районния съд в Сандански, откъдето той влезе във ВСС и където се върна след изтичането на мандата, се е сбъднало. Макар и не докрай.

Както Де факто писа, Узунов бе депозирал молба да бъде командирован в София, в административния съд за областта, където бяха назначени бившите му колеги от ВСС Милка Итова и Каролина Неделчева. Впоследствие очевидно е подал и друга молба – този път за Благоевград. И тя е удовлетворена. Като основание за командироването му е посочено пенсионирането на една съдийка оттам и високата натовареност на този административен съд. Председателят на РС-Сандански е дала съгласието си. А пригодността на бившия представляващ ВСС за административното поприще е мотивирана с наличните над 20 г. юридически стаж, получения най-висок ранг в системата „съдия във ВКС и ВАС“, както и участието му в множество семинари и обучения по административно, гражданско и наказателно право. За отбелязване е, че като съдия в РС-Сандански той бе гледал все наказателни дела.

Последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) пък смениха принципа на подсъдността по оспорвания на индивидуални административни актове по адреса на жалбоподателя, т.е. работата на съдилищата извън София се увеличава и то със специфични казуси (въпреки че президентът Радев атакува тази разпоредба пред КС, тя в момента е в сила). И още – към административните съдилища в цялата страна преминаха и делата по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, срещу актовете на НАП.

С други три заповеди на Георги Чолаков още трима районни съдии също са командировани в административни съдилища – в Силистра, Перник и в Административен съд – София-град.

Командироването наистина не е постоянно назначение, по принцип за вакантните места се обявяват конкурси. И все пак.

 

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *