Последни новини
Home / Законът / Две години затвор за бившия премиер на Македония Никола Груевски, реши съдът

Две години затвор за бившия премиер на Македония Никола Груевски, реши съдът

Defakto.bg

 

Апелативният съд в македонската столица Скопие е потвърдил присъдата от две години лишаване от свобода на бившия министър-председател на страната Никола Груевски, предаде телевизия „Телма“, цитирана от БГНЕС.  Съдът е отхвърлил като неоснователни жалбите на Груевски  е  потвърдил присъдата на първоинстнациониня съд, се казва в съобщение на съда.

Съдът частично e приел жалбата на обвинения бивш помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски и променил част от решението за наказанието, като го осъди на затвор от четири години и шест месеца, а в останалата част потвърди решението на първоинстанционния съд.

През май наказателният съд в Скопие осъди за купуване на луксозен мерцедес на стойност 600 000 евро първия обвинен Гьоко Поповски на шест години и шест месеца затвор, а втория обвинен Никола Груевски като подстрекател за извършване на делото на две години затвор.

Управлението на Никола Груевски бе белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупция, посочва БГНЕС.

Емблема на тази корупция, според агенцията,  е и  закупуването на  лимузината за около 600 хиляди долара, което предизвика голямо възмущение в македонското общество.

Лекият автомобил беше споменат в една от „бомбите“, т.е. записаните телефонни разговори, които  Зоран Заев извади на бяр свят преди две години.   Силно нашумял бе  един от разговорите на Груевски  с тогавашния министър Гордана Янкуловска Груевски, в който той казва:  “Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. „На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да разиграем, че  става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР “Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази, пояснява Янкуловска в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков. Супер, №1, перфектен, подчертава Гордана Янкуловска.

 

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.