Последни новини
Home / Законът / Седем души ще отговарят за нелегална търговия с лекарства за онкоболни (обновена)

Седем души ще отговарят за нелегална търговия с лекарства за онкоболни (обновена)

Defakto.bg

Осем са задържаните лица при проверките в болници в София и Благоевград,  обяви най-напред пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов. По-късно стана ясно, че  седем ще бъдат привлечени към наказателбна отговорност за нелегална търговия с лекарства за онкоболните.

По това дело за първи път ще се види как лекарства, предназначени за онкоболни, не стигат до тях, а се изнасят от лечебните заведения и се реекспортират, заяви зам.главният прокурор Иван Гешев.  Той обясни че за проследяване на движението на лекарствата  са използвани СРС-та.    „Всичко това е търговия с живота на хората, това се нещо като  търговци на смърт, защото се търгува се с живота  и бъдещето им –  те не получават животоспасяващи лекарства. На гърба на на здравната система и на живота на хората някои реализират“,  каза той.

Групата е функционирала от пролетта на  2017 година до вчера, обяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. Става въпрос за две специализирани болници – „Йоан Павел“ в София и „Свети Мина“ в Благоевград. На този етап са задържани лекари, лица, които посредничат, организаторът на престъпната група и посредникът, който осъществява връзката, която има лиценз за реекспорт. Имена няма да споменаваме на този етап, заяви Манолова.
Една от схемите е – лекарствата се внасят в България, предоставят се на специализираните онкоболници, заплащат се от Здравната каса и  официално лекари в тези болници вливат тези лекарства на онкоболни,  което се записват в регистри.  „Установихме, че лекарства не са вливани, но са изписани. Установено е, че срещу името на пациенти е записана, дата, партиден номер, количество и т.н., но вливане не е имало“, обясни наблюдаващият прокурор.
Втора схема – подмяна на такива лекарства от външни лица със съдействието на лекари и други медицински лица. Това е ставало чрез уговорки и сериозни парични суми срещу услугите, добави Манолова.
Предстои да се установи съдържанието на иззетите лекарства. Назначени са експертизи. Съмненията са, че те не са оригинални лекарства, а са придобити по друг начин, посочи наблюдаващият прокурор.   Манолова уточни, че от задържаните 7 души двама са лекари, а другите са лица, които са участвали в престъплението.  Стана ясно, че сред обвиняемите е управителят на на една от болниците.
Организираната престъпна група има ръководител, който намира посредници, които достигат до лекари и до медицински работници и осъществяват престъпната дейност, обясни още  Манолова.
Възможно е и други лица да бъдат привлечени като обвиняеми, каза още наблюдаващият прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от …

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня Динамично и експедитивно заседава правната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.