Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“ тръгна, предприемачът Александър Ваклин се оплака и обърка (допълнена)

Делото „Младост“ тръгна, предприемачът Александър Ваклин се оплака и обърка (допълнена)

Defakto.bg

Преди да пусне сигнал, подкуп не му бил искан

Гръмкото дело срещу кмета и зам.-кмета на столичната община „Младост“ за искан и получен подкуп от строителен предприемач тръгна днес в спецсъда. А подателят на сигналаи основен прокурорски свидетел, строителният предприемач Александър Ваклин пред журналисти се оплака, че дори не си е получил обратно парите, дадени за „акцията“ за изобличаване на дамския кметски екип.

Вероятно не са му обяснили докрай, че доброволно отпуснати, нещо повече – маркирани банкноти при такива разследвания остават веществени доказателства. Впрочем, предварителните изявления на Ваклин бяха интересни и с друго.

„Александър Ваклин отрече да познава Бойко Борисов и Цветан Цветанов и беше категоричен,че дори не ги е виждал на живо. Бизнесменът се оплака,че все още не е получил парите, които е дал за осъществяването на акцията. Белязаните банкноти още били в разследващите. Колкото до строежа в Младост, Ваклин обясни,че документите все още са по инстанциите. Бизнесменът заяви, че не бил склонен да дава пари в случаи като този, но пък и такива предложения не бил имал. Той заяви, че не се се притеснява от делото“, съобщи БТА.

Първата част на изявленията му касае доказателствения материал на прокуратурата, в томове от спецразузнавателни средства, сред които – в подслушаните разговори, се бе разбрало, се чуват и емблематичните инициали на премиера и настоящия шеф на парламентарната група на ГЕРБ – все в устата не на Иванчева и Петрова.

Първи свидетел на обвинението днес бе счетодовителят на предприемача Галя Димитрова, която обясни как се е движила преписката на „Ваклин груп“ за застрояването в „Младост“. Последен свидетел днес бе самият Ваклин.

Първоначално предприемачът сверяваше отговорите си с предварителни записки, а след отнемането им по настояване на защитата започна да се обърква в дати и събития.

Впечатлиха няколко негови отговора. На въпрос на адвоката на Биляна Петрова Ирен Савова как точно е сигнализирал прокуратурата за искания му подкуп, Ваклин отвърна, че е ходил първо в КОНПИ и ДАНС да се оплаква от нередности в общинската администрация на „Младост“. А оттам директно го отвели при спецпрокурор. Малко след това през април следва гръмката акция в центъра на София. Кой точно го е „водил“ в прокуратурата обаче Ваклин не помнеше.

На друго питане – на адвоката на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова дали, преди да пусне сигнала, някой от „Младост“ му е бил искал подкуп, отговорът на предприемача бе: „Не“.

Делото продължава на 18 октомври.

 

About De Fakto

Проверете също

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от …

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня Динамично и експедитивно заседава правната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.