Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Конституционният съд решава делото за „НПК“, допуска “ АПК“, обсъжда оставката „Жаблянов“

Конституционният съд решава делото за „НПК“, допуска “ АПК“, обсъжда оставката „Жаблянов“

Defakto.bg

На утрешното си заседание Конституционният съд ще реши делото за атакуваните от Висшия адвокатски съвет промени в НПК,  ще се произнесе по допустимостта на исканията  срещу поправките в АПК, и ще обсъди поокъснелия казус за оставката  „Жаблянов“

Делото на адвокатите срещу НПК

Съдия Цанка Цанкова

Делото срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)  от лятото на 2017 година е обявено за решаване.  То бе образувано по искане на Висшия адвокатски съвет, като защитниците на 50 страници атакуваха над 20 текста ограничените права на защитата в наказателния процес и прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи в специализирания наказателен съд.  ВКС също се обяви срещу специалното  решаване на делата на подсъдими от високите етажи на властта.

Исканията на ВКС и ВАдС срещу „извънредното“ правосъдие бяха отделени в самостоятелно дело, а на 27 март т.г. КС отхвърли искането с аргумента, че специализираното правосъдие не е противоконституционно.

Предстои съдът да се произнесе по останалата  част от исканията на ВАдвС , чиито съдия докладчик е проф. Цанка Цанкова.  Основната част от атакуваните текстове са посветени на новите разпоредби в НПК, които, според  адвокатите,  нарушават основни гаранции за ефективното реализиране на правото на защита в наказателния процес, на неясни текстове, които създават условия за произвол, както и на текстове, които залагат вътрешни противоречия и са практически неприложими.

Сред атакуваните текстове е промяната, която предвижда върху паричната гаранция да се налага обезпечение за направените съдебни разноски по делото, включително и по заварени случаи. Това обстоятелство обаче не  държи сметка, че гаранцията може да е внесена от трето лице, което е поело задължение единствено да обезпечи мярката за неотклонение, а не и изпълнение на евентуални имуществени задължения на обвиняемия или подсъдимия.  Оспорени са и  разпоредбите, които изключват възможността в хода на съдебното производство страните по наказателни дела да повдигат възражения за допуснати в досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, при положение че не са ги изложили в разпоредителното заседание или пък тогава съдът ги е приел за несъществени.  Атакувано е и новото правило, според мярката „задържане под стража“ е задължително винаги когато обвинението е повдигнато в отсъствие на обвиняемия.И др.

Казусът “Административно – процесуален кодекс“

Съдия Стефка Стоева

За вторник КС е предвидил да се произнесе и по допустимостта на исканията срещу мащабните поправките в Административно-процесуалния кодекс (АПК)

След  отхвърленото вето върху закона, държавният глава  атакува множество от промените в КС,  БСП също поискаха голяма част от тях да бъдат обявени за противоконституционни,  а наскоро и Омбудсманът се обяви категорично срещу важна част от тях, свързана с правата и достъпа до правосъдие на гражданите.

Най-общото в трите искания са драстично увеличените размери на съдебните  такси  при касационно обжалване – 14 пъти за физически лица, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице – от 5 лв. на 4500 лв – 900 пъти.

Според държавния глава, опозицията и омбудсмана,  размерът на новите такси за касационно обжалване  не е съобразен с доходите на гражданите и не съответства на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната.  Таксите ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и достъпа до правосъдие и упражняването на конституционно прогласеното право на защита.

Атакувано е и отпадането на възможността за касационно обжалване на цял куп дела, промените в подсъдността и въвеждането на „закрити заседания“ пред Върховния административен съд,  прехвърлянето на данъчните дела към всички административни съдилища в страната, както и с въвеждането на една инстанция за ред важни казуси, и др.

Съдия докладчик е съдия Стефка Стоева, чийто мандат в Конституционния съд (КС) изтича на 12 ноември тази година.  Тя ще подготви делото,  но няма да успее да го завърши, а ще го предаде на друг съдия.  По правилата, това ще стане на принципа на старшинството,  делото ще бъде поето от най – възрастния съдия в КС.

Делото „Жаблянов“ е обявено за обсъждане.

Съдия Гроздан Илиев

За обсъждане е обянен случаят „Жаблянов“.  През март КС допусна (единодушно) за разглеждане искането на 60 депутати срещу освобождаването на Валери Жаблянов (БСП) като зам.-председател на парламента. С гласовете на управляващата коалиция той бе свален от поста на 21 февруари заради изразената позиция (по повод  Луковмарш),  че Народният съд е бил „необходимо и неизбежно правосъдие“.

Депутатите (60) от БСП отнесоха въпроса до КС, а в искането си заявиха, че Жаблянов е наказан заради изказано от него мнение, с което са нарушени принципите на правовата държава, политическия плурализъм, както и гарантираните от Конституцията права на свободно мислене и слово. Депутатите от левицата цитириха пред КС и друг мотив за освобождаването на Жаблянов – че „възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ“.

Според опозицята тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.  В искането им се сочеше, че  решението на парламента противоречи на още шест текста от Конституцията.   Недопустимо и противоконституционно е в една демократична и правова държава един свободен човек и народен представител, заемащ поста на заместник-председател на парламента, да бъде санкциониран чрез предсрочното му освобождаване от поста в парламентарното ръководство, само защото е упражнил своите конституционни права“, пише в жалбата на депутаттие от БСП, в чието искане се настоява решението на мнозиндството да бъде обявено за противоконституционно.

Петима професори са  поканени да дадат становища по по делото „Жаблянов“ – Емилия Друмева, Снежана Начева, Георги Близнашки, Пенчо Пенев и Пламен Киров.

Съдия по делото е Гроздан Илиев.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *