Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Тръгва нов конкурс за шеф на апелативната спецпрокуратура (допълнена)

Тръгва нов конкурс за шеф на апелативната спецпрокуратура (допълнена)

Defakto.bg

Отстраниха столичен обвинител, обвинен, че върнал багер

Нов конкурс за шеф на апелативната спецпрокуратура обяви прокурорската колегия на ВСС днес.

Рестартът идва, след като първата надпревара за поста приключи без избор – сочената за фаворит Емилия Русинова, градски прокурор на София, изненадващо се оттегли в самия ден на вота, а нито един от кадровиците не подкрепи другия претендент – известния столичен следовател Бойко Атанасов.

Ръководният пост в апелативната спецпрокуратура се оваканти през март, след оставка на дългогодишния й ръководител Даниела Попова.

Днес бе обявена и процедура за избор на нов районен прокурор на Смолян.

Колегията на ВСС не наказа Любомир Георгиев, шеф на РП-Разград.

А за професионализъм и отлична работа с личен почетен знак – златен бе наградена Лилия Маринова от Върховната административна прокуратура.

По искане на Сотир Цацаров, който днес не бе на заседанието, и след обсъждане при „закрити врата“, колегията отстрани от длъжност Красимир Кирилов от СГП. Както Де факто вече писа, спецпрокуратурата повдигна обвинение на Кирилов за неправомерно връщане на багер – разпоредено от него преди 3 години, през 2015 г., когато е бил районен прокурор на Кнежа. А от КПКОНПИ съобщиха за активното си съдействие в изобличаването на този магистрат. Сега Кирилов няма да ходи на работа и ще получава минимално възнаграждение, докато не приключи наказателното производство, в момента в спецпрокуратурата – очевидно то минава под егидата на „високата корупция“.

Прокурорската колегия конституира и своята Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) за нов едногодишен мандат. В нея влизат Симона Попова от ВАП, Петя Маринова и Емилия Пенева от ВКП, Наталия Стаменова и Лъчезар Лазаров от националното следствие. Както и кадровиците Даниела Машева, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Пламена Цветанова и Светлана Бошнакова.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *