Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Адвокат предлага: Отговорността за нарушаването на правото на ЕС изрично да се запише в ЗОДОВ

Адвокат предлага: Отговорността за нарушаването на правото на ЕС изрично да се запише в ЗОДОВ

Defakto.bg

В Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) изрично да се регламентира и търсенето на отговорност за нарушения на правото на ЕС именно по този ред. Това предлага адвокат Михаил Екимджиев от името на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“. Конкретно в ЗОДОВ да се създаде нов чл. 2д: „Държавата отговаря по реда на този закон за вредите, причинени на граждани и юридически лица от нарушения на правото на Европейския съюз„.

Становището е депозирано в парламентарното деловодство и е по проекта за промени в ЗОДОВ, внесен от депутатите Крум Зарков, Филип Попов, Пенчо Милков и Румен Георгиев (БСП).

Както Де факто писа, през лятото те предложиха промени в ЗОДОВ, които предвиждат държавата да отговаря за нарушения на всички права по Евроконвенцията за защита правата на човека, както и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. Проектът на тримата още не е минал на първо четене, но анонсираната от Екимджиев идея се споделя и от административни съдии, и от депутати. Тя може да бъде припозната за второ четене.

Проблемът с търсенето на отговорност за нарушения на правото на ЕС за пореден път избуя след ключовото решение на Съда на ЕС, свързано с изплащането на гарантираните влогове по преюдициално запитване от варненския административен съд.

В същото време проблемът има предистория, както и набелязани решения.

От 2015 г. у нас има образувано съвместно тълкувателно дело на двете върховни съдилища ВКС и ВАС именно по въпроса за процесуалния ред и компетентния съд за разглеждане на искове за отговорността на държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на ЕС. А междувременно една от последните поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) изрично записа търсенето на подобна отговорност и препрати към ЗОДОВ.

Изричният запис в ЗОДОВ със сигурност обаче ще стабилизира този ред. А върховните съдии все пак имат да отговорят на въпроса за компетентния съд в различните хипотези, според адресатите на исковете.

Иначе проектът на депутатите от БСП е напълно подкрепен от омбудсмана Мая Манолова.  Асоциацията на българските административни съдилища също заявява подкрепа, но препоръчва защитата на основните права да се осъществява евентуално с изменения в специалните закони, уреждащи обществените отношения в конкретните области на правото.

About De Fakto

Вижте също

ВСС отложи за петък дебата за апелативния спецсъд (допълнена)

По предложение на Георги Чолаков Съдийската колегия на ВСС отложи насрочения за днес дебат за …

Данаил Кирилов „подсигурява“ гражданската конфискация след тълкувателното решение на ВКС (допълнена)

Междувременно СГС е прекратил делото за конфискация срещу оправдания Христо Бисеров Поправки в антикорупционния закон, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *