Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Без заседания на ВСС тази седмица, няма „кадрови“предложения

Без заседания на ВСС тази седмица, няма „кадрови“предложения

Defakto.bg

Нито една от двете колегии на ВСС – съдийската и прокурорската, няма да имат публични заседания тази седмица. Под въпрос е дали ще заседава и пленумът на ВСС, в който съдии и прокурори съвместно решават финансови, нормативни и други въпроси.

Причината за заступоряването на колегиите е липсата на внесени „кадрови“ точки за седмицата – става дума за предложенията за атестиране, придобиване на рангове, назначения и прочее, внасяни от Комисията по атестиране и конкурси (КАК). Съдийската и прокурорската КАК започват нов едногодишен мандат, миналата седмица беше гласувано последното засега назначение в нея при съдиите, както и новият състав при прокурорите. Първото заседание на „новата“ съдийска КАК е днес, на прокурорската – във вторник.

Тези комисии, създадени след мащабните промени в Закона за съдебната власт през лятото на 2016 г., са уникални – в състава им влизат както кадровици, така и действащи магистрати, избирани от върховните инстанции – двете върховни съдилища ВКС и ВАС, двете върховни прокуратури ВКП и ВАП и от националното следствие. Като идеята бе вкарване и на съдийско самоуправление в кадруването и вероятно разширяване на гледните точки при прокурорите – защото там самоуправление няма. В същото време работата на съдийската КАК бе подложена на кръстосан огън от членове на колегията последните седмици с възражения за неефективност, а заради съмнения за „пристрастност“ за малко безпрецедентно не бе зачертан и първият проведен от нея конкурс по новите правила и то за Върховния касационен съд.

В момента съставът на съдийската КАК все още не е докрай попълнен за новия мандат – и от двете квоти. Кадровиците трябва да излъчат още двама в комисията след изричния отказ на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков да участват, вакантно е и едно място сред избраниците на ВКС, след като гласуваната още през лятото от пленума на Върховния касационен съд Жанин Силдарева не получи одобрение от колегията заради навършена пенсионна възраст.

About De Fakto

Проверете също

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.