Последни новини
Home / Законът / Тръгват номинации за „Човек на годината 2018“

Тръгват номинации за „Човек на годината 2018“

Defakto.bg

Започна 11-тото издание на годишните правозащитни награди на Българския хелзинкски комитет – “Човек на годината”. Организаторите очакват да научат  смелите и сърцатите, онези които  с доблест са заставали зад правата на гражданите, за да научат повече хора кой е направил предходната година по-добра и справедлива, казват в съобщение до медиите от БХК.

До ​15 ноември 2018 г. ​​всеки може да ​изпраща предложенията си​ за хора и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права в България.
Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.
„Човек на годината“ е инициатива, целяща да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива, посочват от БХК.
Наградите се връчват за единадесета поредна година. Както и при предходните десет издания, ​жури​, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм.

Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи” и други.
Наградите „Човек на годината“ ще отличат най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие.  Отличията нямат финансово изражение.  Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org​. Номинации се приемат до 15 ноември 2018 г. включително през ​формуляр за номиниране​ или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международният ден на правата на човека. Кои са били отличените през 2017 г. вижте ​тук​.

About De Fakto

Проверете също

Ако насилието вкъщи продължава може ли съдът да издаде нова заповед за защита, ще тълкува ВКС

Противоречиво решаван казус, свързан със защитата от домашното насилие, ще тълкува Гражданската колетия на Върховния …

Надзирателка осъди затворничка за обида

Надзирателка в Сливенския затвор осъди затворничка за публично нанесени обиди. Делото е било наказателно, заведено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.