Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Шефът на съдебната охрана пак на отчет пред ВСС

Шефът на съдебната охрана пак на отчет пред ВСС

Defakto.bg

Шефът на съдебната охрана главен комисар Георги Жеков отново ще се явява за отчет пред пленума на ВСС. В четвъртък той трябва да докладва на кадровиците какво е направил за усилването на охраната на сградата на спецправосъдието на ул. „Черковна“ в София, както и дали е осигурил служители за всички съдебни сгради в страната.

Георги Жеков

Това ще е третото поред заставане на Жеков пред ВСС от 2016 г. насам и второто пред този състав на съвета. И през 2016-а, и в края на май тази година шефът на Главна дирекция „Охрана“ бе атакуван за работата на службата, а той неизменно посочва едни и същи нерешени проблеми. И преди две години, и тази пролет Жеков бе викан във ВСС по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров. Конкретният повод тази година бе инцидент със свидетел на излизане от сградата на „Черковна“.

След двучасовото изслушване на главен комисар Жеков кадровиците заключиха, че „действащата сега организация на охраната на съдебната сграда на специализираните органи на съдебната власт /гр. София, ул. Черковна/ не гарантира в необходимата степен сигурността на магистратите при осъществяване на техните правомощия и на гражданите, участници в наказателните производства, провеждани там“. Имаха критики и за това, че от 261 съдебни сгради съдебна охрана има в 185 от тях, защото за толкова стига численият състав.

В четвъртък шефът на съдебната охрана очевидно ще бъде подложен на поредния кръстосан огън – той трябва да отчете как е изпълнил препоръките на ВСС. А именно:
– да предприеме незабавни мерки /включително осигуряване на щатна численост и технически средства/ за създаване на необходимата организация на охраната на съдебната сграда на специализираните органи на съдебната власт /гр. София, ул. Черковна/, съгласувано с административните ръководители на специализираните съдилища и прокуратури;
– да предприеме мерки за поетапно, до края на 2018 г., поемане на охраната /изпълнение на задълженията по чл. 391, ал. 3, т. 1 и т. 2 ЗСВ/ на всички съдебни сгради в страната със служители на ГД „Охрана“, като охрана със сигнално – охранителна техника се извършва по изключение, само извън установеното работно време и в почивни и празнични дни.

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.