Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / На 13 ноември в ЕК: Поредни или последни доклади за България и Румъния

На 13 ноември в ЕК: Поредни или последни доклади за България и Румъния

Defakto.bg

На 13 ноември Европейската комисия ще разгледа докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи говорител на комисията, цитиран от БТА.

И това засега е единствената сигурна новина. И още – това ще са последните мониторингови доклади за комисията начело с Жан-Клод Юнкер. Но дали наблюдението ще продължи? „Животът ще покаже“, заявяват от ЕК.

Известно е, че у нас има големи надежди, особено от страна на кабинета „Борисов“ и управляващото мнозинство, мониторингът над България да бъде прекратен. Това обаче може да стане, единствено ако са изпълнени всички 17 на брой препоръки на Еврокомисията от януари 2017-а, включително резултатност в битката с „високата корупция“ – реална, не фанфарна; действителна прозрачност в назначенията на магистрати на най-високи постове, отчетност на прокуратурата, механизми за търсене на отговорност и т.н.

На днешния брифинг говорителят на ЕК очевидно се е концентрирал повече върху Румъния. Той е казал, че Европейската комисия приканва Румъния да вземе предвид препоръките на Венецианската комисия властите в Букурещ да потърсят широко обществено съгласие по подготвяните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Венецианската комисия предвижданите промени значително отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В същото време миналата седмица правната комисия на румънския Сенат прие законопроект, даващ шанс да се преразгледат присъдите на управляващи.

Ще бъдем далтонисти в оценките си, е посочил днес говорителят на ЕК по повод предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година.

Фактът, че ситуацията при съседите, доскоро сочени като отличници в борбата с „високата корупция“, се влошава обаче, не значи, че у нас всичко е наред.

Попитан дали това ще бъдат последните доклади, след като председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази преди години готовност до края на мандата му наблюдението да отпадне, говорителят отговорил уклончиво. Това са последните доклади за комисията „Юнкер“, доколкото мандатът на комисията изтича на 31 октомври догодина, казал той. Не мога да кажа дали календарът за догодина ще постави докладите преди или след тази дата, ще видим, животът ще покаже, добавил говорителят.

About De Fakto

Вижте също

Съдът забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че са в ареста

Съдия Иво Хинов от специализирания съд удовлетвори искането на прокуратурата и наложи на Десислава Иванчева …

Съдиите Вероника Имова и Драгомир Кояджиков влизат в комисията за подбор на европейски прокурор

Вероника Имова и Драгомир Кояджиков ще са представителите на Съдийската колегия на ВСС в комисията, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *