Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът Илияна Йотова: Време е престъпленията над жени да минат от графата „частен“ в „общ характер“

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Време е престъпленията над жени да минат от графата „частен“ в „общ характер“

Defakto.bg

Исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов е част от присъдата на българското обществото, смята Йотова

„Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието върху жени и домашното насилие. Тези престъпления трябва да преминат от графата „частен“ в графата „общ“ характер.“ Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас на конференция „Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие“. Форумът е организиран  от британското посолство в София, Асоциация „Деметра“ и Община Бургас.

По думите на Илияна Йотова наказателните мерки срещу насилието над жени и домашното насилие са занижени. Вицепрезидентът изразява надежда, че в предстоящия ремонт на Наказателния кодекс извършителите на тези престъпления действително да получат наказанията, които заслужават.

„Домашното и сексуалното насилие не са личен проблем, а проблем на цялото общество. Убедена съм, че само с общи усилия на всички нива можем да се справим“, посочва вицепрезидентът. Илияна Йотова поздрави за дейността им център „Вселена“ – единствен по рода си в България, и Община Бургас.  „Тази дейност трябва да срещне разбирането и помощта на институциите, координацията е залог за успех“, отбеляза вицепрезидентът.

„Жалко е, че през XXI век отново темата за права, за защита, за гаранции е повече от актуална. Нещо повече – има отстъпление от основни човешки права. Във всеки случай мащабът на тези проблеми не присъства в публичното пространство, не е предмет на медиите, освен ако не се е случило непоправимото“, изтъкна Илияна Йотова.

Статистиката за жертвите на насилие е повече от тревожна. Още по-тревожно е, че едва 4% от 62 млн. жени в ЕС, жертви на посегателство или насилие, са сигнализирали в полицията. Всеки ден 10 жени в Европа умират вследствие на домашно насилие. А всяка трета българка е жертва на насилие.

„Броят на международните документи сякаш е обратнопропорционален на тяхната ефективност“, посочи вицепрезидентът. Често хората са разочаровани, защото приемането на конкретната резолюция не води до реални резултати.

По д напрежението около вицепремиера Валери Симеонов,  Илияна Йотова заявва,  че поисканата му оставка е част от присъдата на българското общество.

Според Йотова отсега нататък Симеонов  трудно ще защитава своите решения и предложения:  “Имаме криза в правителството, имаме криза и в малката, и в голямата коалиция, защото, от една страна, има свалено доверие от една от партиите в председателя на парламентарната група, а от друга страна, пък, от вчера имаме свалено доверие в един от лидерите на партия в управляващата коалиция, и съответно криза и в управляващото мнозинство. Нека оставим на парламента и на политическите партии да решат каква да бъде тяхната стъпка и как ще излязат от тази криза“, казва Йотова. 

About De Fakto

Проверете също

Заедно с прокуратурата, полицията – масово зад Гешев. А помните ли „казусът“ Ситнилски?!

Нови четири становища, дошли от полицията в подкрепа на единствения кандидат за поста главен прокурор …

„НАПЛийкс“: Седемцифрена сума ще искат американските собственици на „ТАД Груп“ от България за увредения си имидж

„Калифорнийската фирма майка на „ТАД Груп“   подготвя иск  срещу България, който ще внесе във Вашингтонския …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.