Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Парламентът не подкрепи идеята за отписване на адвокат завинаги, засега

Парламентът не подкрепи идеята за отписване на адвокат завинаги, засега

Defakto.bg

Законовата поправка, предвиждаща лишените от адвокатска правоспособност да се връщат в професията само след „нов прием“, не мина в пленарната зала днес. След гласуване: 31 „за“, 6 „против“ и 58 „въздържали се“, промяната не беше приета.

Тя бе предложена от Иван Иванов, Явор Божанков и Пенчо Милков от БСП и мина без обструкции в правната комисия за второ четене. Идеята бе на Висшия адвокатски съвет, за да се реши проблема с най-тежкото дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност. Законът позволява лишаването от права да е до 18 месеца, при повторност – максимум до 5 години, но има в практиката има спор дали след това наказаният се възстановява автоматично. Поправката в Закона за адвокатурата (чл. 22, ал.1, т.3) на практика предвиждаше сакнционираните за най-тежки нарушения защитници да излизат от професията и да се връщат само отново кандидатстват за нея и минат одобрението на съответните адвокатски съвети. Срещу това пък, на свой ред, се възпротивиха адвокати, а фейсбук общност на защитници призова депутатите да не приемат законовата поправка.

Тези въпроси обаче не бяха коментирани в правната комисия и днешният развой изненада. Но бе даден знак, че отказът не е окончателен.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че предложението по принцип заслужавало подкрепа, но имало нужда от допълнително обсъждане заради постъпилите противопоставяния.

Вносителят Иван Иванов настоява на поправката, подкрепяна, според него от мнозинството защитници.

Отхвърлената промяна в Закона за адвокатурата бе в преходна разпоредба на друг закон – за правната помощ. Пак там влязоха и поправки, твърде отдалечени от материята – в Закона за частната охранителна дейност, внесени от мнозинството. Те зачертават текстовете, позволяващи наемане на частни охранители в „урбанизирани територии“ и атакувани пред КС от главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев. Тази промяна бе приета от парламента, което предпоставя прекратяване на делото в Конституционния съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.