Последни новини
Home / Законът / Иво Прокопиев е потърсил правна защита от Съда по човешките права в Страсбург

Иво Прокопиев е потърсил правна защита от Съда по човешките права в Страсбург

Defakto.bg

Бизнесменът Иво Прокопиев се е обърнал към Европейския съд по правата на човека заради действията на антикорупционната комисия по  отнемане на имуществото –  това съобщи самият той в предаването „Тази сутрин” по bTV.  Делото е преминало етапа за допустимост, добави той.  Изявлението му е свързано със серия производства,  които държавното обвинение започна срещу него-. Прокопиев е категоричен, че натискът върху него е свързан с независимите разследвания на „Капитал и Дневник“,  чиито издател е той.

В петък Софийска градска прокуратура  обяви, че повдигнала  ново обвинение  в пране на пари председателя на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Иво Прокопиев и членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков, съобщи  прокуратурата.  Тримата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“ . Обвинението е за а престъпления по служба във връзка с изпълнението на  концесионните договори на „Каолин“.  

Иво Прокопиев e подсъдим заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков,  за продажбата на остатъчния дял от „EBH“ на занижени цени.  По това обвинение  бе наложен запор на имущество на Прокопиев за над 150 млн. лв. , но делото зацикли поради неясноти в обвинителния акт.

Според  Прокопиев обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд. „Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинноследствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата и хората, които са обвинени”, посочи като пример Прокопиев.

По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев  „Каолин” е обратното на това, което се случва в „Полимери”.

„Каолин“ е работещо предприятие, собственост в момента на световно известна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката”, заяви той.

Прокопиев смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник „Капитал“ с материали за т.нар. „дупка на Гергов“ във Варна и други.

„Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това което излиза над чертата обаче е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това което се случва на мен не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник „Сега” и „Клуб Z”.

Нека за тези разследвания, свързани с медиите да бъде провлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели”, призова Иво Прокопиев.

About De Fakto

Проверете също

Спрягат имена на кадровици за нов главен инспектор

Макар че парламентът изпусна всички законови срокове за откриване на процедура за избор на нов …

Търси се: Административен съдия с два езика и 20 години стаж за 1-годишна командировка в Люксембург

Председателят на ВАС Георги Чолаков издаде правила за конкурса Една силно оспорвана поправка в Закона …

3 коментара

  1. Прокопиев е извършил много престъпления и следва да понесе наказателна отговорност за това.

  2. Прокопиев трябва да изгние в затвор и всеки нормален съд ще го прати там.

  3. Марков

    Прокопиев сигурно предусеща, че и неговото време наближава и той ще е поредния олигарх, който ще свърши в затвора, както се случи с Арабаджиеви и Баневи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.