Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е проверявала сигнали за злоупотреби с българско гражданство, пратени от президенството

Прокуратурата е проверявала сигнали за злоупотреби с българско гражданство, пратени от президенството

Defakto.bg

 

Главният прокурор Цацаров  е получил  на 20 март 2017 г. писмо от главния секретар  на държавния глава, с  което  му е бил препратен  сигнал от тогавашния директор на  дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието, съобщава държавното обвинение.  Повод за съобщението са запитвания на медиите след казанато от президента Румен Радев в сряда,  че  „всички постъпвали в президентството сигнали за злоупотреби с гражданството са изпращани в прокуратурата“.  А по-късно на пресконференция  зам. главният прокурор Иван Гешев отрече в прокуратурата да са получавани сигнали от президентството.  

От днешното съобщение на прокуратурата се разбира, че сигнала, който през 2017 г.  е  изпратен на главния прокурор, е бил с твърдения за закононарушения  с предоставяне на българско гражданство, както и за „репресивна политика“от служебен и предходен министър към служителите в дирекция „Българско гражданство“.  Той е  проверяван от ВКП и ДАНС, но не са намерени данни за извършено престъпление.  По-късно е получен  втори сигнал за натиск над директора на дирекция  в МП.  И по него е извършена проверка, която също е приключила без данни за престъпление, поради което е последвал отказ за образуване на наказателно производство, посочва държавното обвинение.   

Материалите от проверките нямат отношение  към започналото разследване за злоупотреби в ДАБЧ,   по което  е обвиняем председателят на агенцията, се казва на финала в прокурорскто съобщение.

Цялото съобщение:

По повод запитвания от медии Пресцентърът на ПРБ представя следната информация:

На 20.03.2017 г. до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на Президента на Република България, с което е изпратен сигнал, получен в администрацията на Президента на 09.03.2017 г.  Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността „директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието.

В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за „репресивна политика“ на служебен министър на правосъдието, както и на министъра – негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство“.  Претендира се разпореждане на „ревизия“ на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до Президента, от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър – председателя и до ДАНС.

С постановление от 31.03.2017 г. на прокурор от ВКП, на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал. В хода й са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник – министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 05.06.2017 г. е постъпил нов сигнал от същия подател /директор на дирекция в МП/, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър – председателя. И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът – повод за започване на проверката  /изпратен от главния секретар на Президента на 20.03.2017 г./ нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ.

 

About De Fakto

Проверете също

ФОБА организира Национален протест под надслов „Адвокатите не са доносници!

Защитниците искат от Висшия адвокатски съвет да внесе конституционна жалба срещу ЗМИП и кардинални промени …

Съд отхвърли жалбите срещу спирането на „новата“ сделка за покупка на ЧЕЗ

Казусът вече е в полето на две съдилища – АССО и ВАС Административният съд София-област …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.