Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / ВАП е внесла 94 протеста в съда заради неправилно приети нормативни актове на Общинските съвети

ВАП е внесла 94 протеста в съда заради неправилно приети нормативни актове на Общинските съвети

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура е  извършила проверка за  спазването на административно- производствените правила при приемане на  подзаконови нормативни актове от общински съвети. Целта е била да се установи дали се спазва законоустановения ред, а именно – сътветният акт да се публикува на интернет страницата на съответната община и/или общински съвет заедно с мотиви или доклад съгласно чл.26 и чл.28 от Закона за нормативните актове, съобщават от прокуратурата. И напомнят,  че срокът за предложения и становища по съотвения проект е  най-малко 14-дневен срок, а за  обществени консултации  – не по-кратък от 30 дни. Самият нормативен акт се издава,  след като бъде обсъден  заедно с представените становища, предложения и възражения.

При проверката на ВАП са разкрити нарушения на посочените изисквания, което е наложило да се предприемат мерки по реда на надзора за законност от териториалните прокуратури. Изготвени  са 94 протести до съответните административни съдилища.

Сред оспорените подзаконови нормативни актове са: Наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в общините Силистра, Габрово, Перник, Велинград, Димитровград, Симеоновград, Пещера, Севлиево, Гълъбово, Трявна, Мездра; Наредби за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в общините Силистра, Перник, Габрово, Радомир, Бобов дол, Трявна, Дряново, Сунгурларе, Трън; Наредби за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти  на територията на общините Габрово, Перник, Созопол, Поморие, Карнобат, Айтос, Севлиево, Трявна, Мездра; Наредби за управление на общинските пътища в общините Перник, Поморие, Гълъбово, Бобов дол, Несебър, Трявна, Рила;  Правилници за организацията и дейността на ОбС Силистра и ОбС Невестино и др.

Към момента 25 прокурорски акта са уважени, а за неприключилите производства ще бъде предоставена допълнителна информация, уверяват от ВАП.

About De Fakto

Проверете също

Ще внедряват voice-to-text в Темида – магистратите диктуват акта, получават текст

Да започне работа по създаването и внедряването на софтуер за диктовка и автоматично трансформиране на …

Кой да определя представителните пари за „тримата големи“? Самите те, отговори ВСС

С дебат за представителните разходи, с които да разполагат върховете на съдебната власт, тръгна заседанието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.