Последни новини
Home / Законът / Ралица Негенцова: Не може цялата адвокатура да страда заради няколко души

Ралица Негенцова: Не може цялата адвокатура да страда заради няколко души

Defakto.bg

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че „не може цялата адвокатура да страда заради няколко адвокати или дружества, за които има съмнения, че печелят от трагедията на  хора, чиито близки са загинали или пострадали при пътнотранспортни произшествия“.

Негенцова се обяви против определението „лешояди“, което беше дадено по адрес на някои защитници по време на дебатите за по-високата цена на застраховката „Гражданска отговорност“. Тя призова граждани и медии да съдействат на адвокатската гилдия да се изчисти – като подават конкретни сигнали, съобщи БНР.

„И аз съм готова, не само аз, целият Висш адвокатски съвет да работи и работим в тази насока, за да не се случват случаи, в които роднините на пострадали не знаят, че лицето е починало и да идва някой при тях и да каже – искаме да защитаваме вашите интереси. Готови сме да работим, но и да имаме и вашето съдействие. Да имаме случаите, за които да сезираме и за които да можем да търсим отговорност“, коментира Негенцова.

По повод спровете около размера на застраховката “ Гражданска отговорност“и твърденията на представители на  управляващите и застрахователния  бизнес, че  девет адвокатски кантори правят бизнес от трагедиите с летален изход по пътищата и под  формата на хонорари вземат половината или дори 80% от обезщетенията на роднини на жертвите на катастрофи, ВАдС в остро становище до Менда Стоянова заяви, че справянето с  престъпни практики става чрез други правни инструменти, а не чрез промяна в закона и увеличаване на  застрахователната премия. И още :

„Ако е вярно изказаното в публичното пространство, че тези адвокати са били информирани още преди семействата на загиналите, следва да е ясно, че това не може да стане без помощта на съответни длъжностни лица. Няма как същите тези кантори да осигуряват за себе си пълноводен поток от дела, ако те работят в условията на свободна  конкуренция. Няма как претенциите на такива кантори да бъдат удовлетворявани %

About De Fakto

Проверете също

Антикорупционният фонд за проверките на КПКОНПИ: Пропуски, устойчив формализъм, политическа зависимост

Множество пропуски,  формалистичен подход, липса на цялостен поглед към фактите и търсене на взаимовръзка между …

Съдът на ЕС: Намалената пенсионната възраст на съдиите от полския Върховния съд нарушава правото на Съюза

Разпоредбите на полското законодателство относно намаляването на пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд противоречат …