Последни новини
Home / Законът / Няма да наказват прокурора по „Алабин“, не се е провинил

Няма да наказват прокурора по „Алабин“, не се е провинил

Defakto.bg

Оправдателната присъда е протестирана

Прокурорът по делото „Алабин“ Милко Момчев (на снимката горе) не е извършил никакви нарушения на етичните правила, нито на служебните си задължения и дисциплинарно производство срещу него няма да бъде образувано. Това заявяват днес от прокуратурата в съобщение до медиите.

На първа инстанция делото за срутването на сградата на ул. „Алабин“ 39 в София през 2006 г., под която загинаха две млади жени, приключи с оправдателни присъди. Казусът е в съда от 2016 г., преди това досъдебното производство многократно е прекратявано и възобновявано.

На 19 ноември, в сигнал до прокурорската колегия на ВСС и до държавното обвинение адвокатът на един от подсъдимите Ина Лулчева настоя за реакция спрямо поведението на прокурора Момчев, който веднъж е прекратявал делото, после е внесъл обвинителен акт с едни твърдения, а след неблагоприятния изход в съда пред медиите е говорил съвсем друго. „Това е заблуждаване на обществото и уронване авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения“, пишеше в сигнала на адвокат Лулчева.

Днес от прокуратурата информират, че оправдателните присъди са протестирани пред столичния апелативен съд.

Съобщението без съкращения:

На 19.11.2018 г., до административните ръководители на Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдим по НОХД № 2065/2016 г. на Софийски градски съд /т. нар. дело „Алабин“/. Сигналът на адв. Лулчева касае изявления на наблюдаващия прокурор Милко Момчев, направени пред медии непосредствено след постановяване на оправдателната присъда по това дело /14.11.2018 г./, като копие от този сигнал адв. Лулчева е адресирала и до него /“до прокурора Момчев – за сведение“/. Твърди се, че изразената публично позиция от Милко Момчев – че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила на съдебното следствие „промяна“ на показанията на основен свидетел, представлява „заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения“. Според адв. Лулчева „такова поведение не би следвало да остане без последствия, защото според чл. 129 ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България /основание за освобождаване от длъжност на магистрат/, накърняването на престижа на съдебната власт може да представлява най-тежко дисциплинарно нарушение“. Административните ръководители на прокурор Милко Момчев считат, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него. С изявленията си г-н Момчев  по никакъв начин не е нарушил професионални задължения или етични правила. Предявяването на сигнал, визиращ основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрат и публичното му оповестяване, се разглежда като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор, осъществен в срока за протестиране на постановената оправдателна присъда, с оглед на решението му дали да протестира същата.

Присъдата по НОХД № 2065/2016 г. на Софийски градски съд е протестирана от прокурор Милко Момчев пред Апелативен съд София, с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

About De Fakto

Проверете също

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от …

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня Динамично и експедитивно заседава правната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.