Последни новини
Home / Законът / Гласуват таван на обезщетенията при смърт на пътя за по далечни роднини

Гласуват таван на обезщетенията при смърт на пътя за по далечни роднини

Defakto.bg
Последните промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат лимит от 5000 лв.  за обезщетения на далечни роднини при  загинал на пътя, и ветото на президента Румен Радев върху данъка на старите коли ще обсъди днес Народното събрание.

Бюджетната комисия предлага в  Кодекса за застраховането  да няма таван за обезщетенията за най-близкия семеен кръг – съпрузи, деца и родители. Комисията придаде  обратна сила на промените, а това значи, че таванът от 5000 лева за по-далечни роднини ще важи за предявените от тях съдебни претенции в периода от 21 юни 2018 г. до влизането в сила на промените в КЗ.  На тази дата бе постановено тълкувателно решение №1/2016 г. на ВКС, което разшири  кръга на лицата, които могат да търсят обезщетение при смърт за неимуществмени вреди.  Така, според предложението,  всички искове на  братя, сестри, баби дядовци, внуци, а и хора без родство с починалия, които вече са заведени в съда с претенции за средно по 100 000 лв., може да бъдат уважени до 5000 лв.

Само чрез прокарването на таван на обезщетенията може да се избегне увеличаване цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, аргументират се  вносителите на промените от ГЕРБ.

Депутатите ще обсъдят отново и върнатия от държавния глава Румен Радев Закон за корпоративното подоходно облагане. Президентът атакува отделни текстове, сред които предвидените по-високи данъци за старите коли и увеличените ставки за имотите в курортите.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатурата призова министър Банов да ратифицира Конвенцията за връщане на незаконно изнесени културни ценности

В декларация до министъра на културата Боил Банов българската адвокатура го призова да ратифицира важна …

Надпревара? Втори депутат предлага присъждане на разноски за адвокат по ЗАНН

Запълването на един съществен пропуск в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) очевидно излиза …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.