Последни новини
Home / Законът / СГС пусна „забавените“ мотиви за оправдаването на депутат

СГС пусна „забавените“ мотиви за оправдаването на депутат

Defakto.bg

Обвинението срещу Светла Бъчварова е било и несъставомерно, и недоказано

Мотивите за оправдаването на депутата от БСП Светла Бъчварова са изготвени, съобщиха от Софийския градски съд. Съдия по делото бе Атанас Атанасов (на снимката).

На 9 ноември главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира Инспектората, че мотивите не са изготвени, макар да са изминали разрешението от закона 60 дни от произнасянето на оправдателната присъда и това пречело на държавното обвинение да мотивира протеста си пред апелативния съд.

В същия ден от СГС отговориха със статистика: забавата на съда (присъдата бе четена в края на юни) е нищожна в сравнение с точилото се 4 години досъдебно производство, 8 пъти над законовите срокове.

Обвинението срещу Светла Бъчварова, повдигнато й през 2016 г., бе за сключен през 2009 г. неизгоден договор с „Литекс комерс“, причинил вреда за 1,3 млн. лв. на управляваната тогава от нея Селскостопанска академия.

А случаят приковаваше вниманието и с факта, че на мушката бе произнеслият присъдата Атанас Атанасов, доскоро председател на Съюза на съдиите.

Съдът е признал Светла Бъчварова за невинна, тъй като в хода на съдебното следстние не е доказана тезата на държавното обвинение. сочат мотивите към оправдателната присъда.

Според съдебния състав тезата, че от сключената сделка между Селскостопанската академия и „Литекс комерс“ АД е произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671,36 лв. е изградена на безкритичното възприемане в обвинителния акт на заключенията на вещите лица, които в досъдебното производство извън компетентността си са дали менние по поставени им задачи от правно естество.

„В хода на разследването са събрани доказателства каква е била извлечената от „Литекс комерс“ АД икономическа полза от сключването и изпълнението на договора“, пише още в мотивите. Съдът се опита да запълни тази доказателствена празнота, но с оглед изтичането от края на инкриминирания период на 5-годишния срок за съхраняване на сметоводната документация от страна на „Литекс комерс“ АД не бяха представени необходимите документи.

В мотивите е посочено още, че за престъпление по чл. 220 НК вреди не могат да се определят като пропуснати ползи, с което се изключва възможността за ангажирането на наказателна отговорност на подсъдимата. А изложеното в обвинителния акт не дава основание на съда да признае Светла Бъчварова за виновна в извършването на друго престъпление.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът с препоръки до Сачева: Безлихвени кредити и за хора с неплатени, но декларирани от работодателите осигуровки  

  Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила две препоръки до  министъра на труда и социалната политика …

Безпрецедентни маниери:  Двама адвокати са лишени от права за злепоставяне на адвокатската професия

Адвокатите  Виктория  Терзиева и Анелия Иванчева от Софийска адвокатска колегия са лишени от правото да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.