Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Апелативният спецсъд замълча за мерките на Иванчева и Петрова

Апелативният спецсъд замълча за мерките на Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Въпреки че срокът му за произнасяне изтече в края на работния ден днес, апелативният специализиран съд замълча за мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

След като на 16 ноември в рамките на часове реагира на мълниеносния прокурорски протест срещу освобождаването на двете жени от килията под „домашен арест“ и спря изпълнението на това определение на съдия Иво Хинов, днес апелативните специализирани съдии не казаха дали го потвърждават или отменят. Подобно определение не бе качено на страницата на съда, информация оттам нямаше, дали все пак има произнасяне и какво е то не е била уведомена и защитата.

Симпатизанти на двете арестантки също чакаха произнасянето на апелативния спецсъд и публично бяха обявили намерение да блокират кръстовище.

На 16 ноември, когато спря освобождаването, втората инстанция обяви, че за да се произнесе по същество трябва да се изпълнят две процедури – по чл. 342, ал.2 и по чл. 345 от Наказателно-процесуалният кодекс. Първият текст предвижда седемдневен срок за подсъдимия (след уведомяването му) да възрази срещу частния протест на прокуратурата, вторият дава нов седемдневен срок за произнасяне на въззивния съд. Според данни на апелативния спецсъд частното дело по протеста на прокуратурата срещу „домашния арест“ на Иванчева и Петрова (след спирането) е образувано при тях на 28 ноември, а произнасяне трябва да има до 5 декември включително.

Причините за замълчаването вероятно ще разберем утре. Тогава и пленумът на ВСС е включил в дневния си ред писмото на 11-те апелативни спецсъдии, които се оплакаха от проверката, разпоредена от Лозан Панов по делата за мерките за неотклонение на отстранения кмет и уволнения зам.-кмет на „Младост“.

А юристи не изключват забавянето да бъде оправдано именно с тази проверка и изисканите материали от проверяващите.

 

About De Fakto

Вижте също

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков обратно в ареста, иска спецпрокуратурата

Апелативна специализирана прокуратура поиска от съда изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков от …

Доц. Ива Пушкарова: НК набъбва с престъпления, наказанията растат, а това намалява ефективността на наказателния закон

Неизползваните текстове от Наказателния кодекс растат и в момента надхвърлят 220 – това  каза доц. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *