Последни новини
Home / Законът / Връщат семейство Баневи с полет от Германия днес

Връщат семейство Баневи с полет от Германия днес

Defakto.bg

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи ще бъдат докарани в България с полет през Германия. „Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура, ще бъдат незабавни действия, а именно предявяване на ново, актуализирано обвинение, ще имат информация за какво ще бъде то.  Едновременно с това задържане за 72 часа и незабавно искане за задържане под стража“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров вчера.

Семейство Николай и Евгения Баневи, които бяха арестувани в Ница имат  повдигнати обвинения  за престъпно сдружаване в периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. „Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация“, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев.  Отправна точка на съдебното производство бил приватизираният завод „Полимери“ и неговото „източване и обезкостяване“, каза  той.

Преди около година подобна оценка за одържавяването на „Полимери“ бе дал  премиерът Бойко Борисов.  Той обяви за „разбойническа“ приватизацията на бившия завод в Девня и каза, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са „причинили този пладнешки грабеж“, да понесат отговорност.  Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, при което държавата отпусна 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван към онзи момент в съоръженията.  Борисов бе гневен, че държавата  харчи пари за разграбения завод, докато собствениците му карат „Мерцедес“ и „Майбах“ и дават оценки на правителството.

Приблизително по същото време ГЕРБ излезе с идеята да се промени конституцията, така че да се премахне давността за престъпления, свързани с приватизацията в периода 1992 – 2017 г., а също и да се развалят със задна дата приватизационни сделки.  Като  „гражданин“ главният прокурор Цацаров подкрепи развалянето на сделките, но до законодателни промени така и не се стигна.

About De Fakto

Проверете също

ФОБА организира Национален протест под надслов „Адвокатите не са доносници!

Защитниците искат от Висшия адвокатски съвет да внесе конституционна жалба срещу ЗМИП и кардинални промени …

Съд отхвърли жалбите срещу спирането на „новата“ сделка за покупка на ЧЕЗ

Казусът вече е в полето на две съдилища – АССО и ВАС Административният съд София-област …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.