Последни новини
Home / Законът / Майките на деца с увреждания получиха наградата „Човек на годината“

Майките на деца с увреждания получиха наградата „Човек на годината“

Defakto.bg

„Човекът на годината“ за 2018-а не е един. Наградата на Българския хелзинкски комитет получиха родителите на децата с увреждания, чиито протести в защита на правото на достоен живот накараха парламента да ги чуе, а един вицепремиер – да даде оставка, макар и с голямо закъснение.

По традиция наградите на БХК се връчват в Международния ден за правата на човека, който светът отбелязва днес.

Председателят на комитета Красимир Кънев, цитиран от БНР, определи действията на майките през 2018-а като „най-масовата правозащитна акция за последните години“, а майките заявиха:

„Това, което нас ни събираше през цялото време е да правим това, което трябва, това, което имаме на място, на което сме поставени. Направихме много, но не е всичко и ще продължим“.

От БХК връчиха още една награда, подгласна на голямата  – на Българския фонд за жените за дейността им в защита на жените, претърпели домашно насилие.

Награди са връчени още в шест категории. Журналист на годината е Димитър Стоянов от сайта Биволъ. Журналистическото разследване за Джи пи груп в крайна сметка доведе до разследване на прокуратурата и повдигане на обвинения, а пътьом Стоянов и румънският му колега Атила Биро изкараха като арестанти една нощ в полицейско управление. Съдът обяви задържането им за незаконно.

Раздадени са и награди за доблест, вдъхновение, застъпничество.

 

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Един коментар

  1. Това вече не е сериозно …. тези майки на деца с увреждания взимаха пари от БСП, за да протестират, това вече е скандално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.