Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Само за една година спецпрокуратурата „обезпечи“ 50-60 милиона

Иван Гешев: Само за една година спецпрокуратурата „обезпечи“ 50-60 милиона

Defakto.bg

След новостите в гражданската конфискация, окончателно гласувани от парламента, за своеобразни парични рекорди на специализираната прокуратура съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, до неотдавна неин ръководител.

„Особено в България най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или – както е казал народът – да те ударят по джоба. Това е сериозно. Само тази година са запорирани иззети, обезпечени по всякакъв начин по дела на специализираната прокуратура парични суми – не е пресилено да се каже, че минаваме над 50-60 млн лв. И може да се окаже и доста нагоре“, обяви Гешев, цитиран от Клуб Z. В случая обаче става дума за обезпечителни мерки в рамките на наказателния процес. А тук правилата са железни – при прекратяване на делото или оправдателни присъди запорите и възбраните се двигат, а конфискацията е невъзможна.

Гешев съобщи още, че „паричните гаранции на специализираната прокуратура са най-високите в страната, защото ние ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвинените лица. За нас мярката за неотклонение „парична гаранция“ е много сериозна мярка, защото гарантира, че при отклоняване, ще влязат в държавата. За някои лица е доста по-сериозно от задържането под стража“.

И заключи: „Това е и повод в мониторинговия си доклад ЕК да прецени, че проблеми с организираната престъпност в България няма“.

Зам.-главният прокурор даваше изявленията по друг повод – разбиването на поредната организирана група, за данъчни престтъпления. Разбра се, че общини (не София) са сключвали договори за саниране, за ремонти на детски градини, укрепване, почистване на речни корита с „кухи“ фирми, регистрирани на малоимотни.

Само едно от дружествата е укрило 380 000 лв. ДДС за една година. А от лидера на групата са изети 750 000 лв., документи за сделки за саниране и 120 златни турски лири.

 

About De Fakto

Проверете също

Европейската заповед за разследване – най-популярна в сътрудничеството по наказателни дела

Европейската заповед за разследване е била най-често използваният правен инструмент за международно сътрудничество по наказателни …

Апелативният специализиран съд за казуса „Васил Божков“: Евроконвенцията за човешките права е неприложима при „задочен“ арест

Пуснаха определението от вчерашното заседание  Апелативният специализиран съд направи публично достояние определението от вчерашното си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.