Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Софийските адвокати: Натискът над защитници е скандална репресия!

Софийските адвокати: Натискът над защитници е скандална репресия!

Defakto.bg

По повод проведени на 19.12.2018г. претърсвания в адвокатска кантора и домове на практикуващи адвокати в град София, Софийският адвокатски съвет остро изразява своята тревога от извършените процесуално-следствени действия от разследващи органи в помещения, ползвани за адвокатски кантори с оглед на изричната законова забрана, установена в чл.33 от Закона за адвокатурата за преглеждане, копиране, проверка и изземване на адвокатски книжа и компютърни конфигурации. Това се казва в специално становище становище на САК по повод необяснимите претърсванията в помещенията за работа и домовете на колеги адвокати. И още:

Законодателят е гарантирал в най-голяма степен опазването на адвокатската тайна и доверителните отношения между адвокат и клиент като едно от най-значимите правни достижения, включително и чрез забрана адвокатът да бъде разпитван в качеството на свидетел за обстоятелства, които са му били поверени от клиент.

При така установените законови стандарти за упражняване на адвокатската професия и опазване на професионалната тайна е необходимо всички действия по всяко едно разследване да се извършват при стриктно спазване на закона, още повече, че в служебните помещения на адвоката се съхраняват книжа на повече от един клиент и подобни действия създават опасност за нарушаване на прокламираното в Конституцията на Република България основно право на защита на всеки български гражданин.

Категорични сме, че процесуалните норми дават възможност да бъдат събирани относими и релевантни доказателства за разкриване на обективната истина по едно дело, без да бъде прилаган подобен недопустим репресивен подход към адвокатите  като защитници на правата и законните интереси на гражданите, който подход грубо погазва основни човешки права. Така се поражда сериозно съмнение за нарушаване на адвокатската тайна и осъществяване на недопустим натиск върху адвокатите.

Софийски адвокатски съвет

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Ами, аз смятам, че е крайно време чл.29 и чл.30 от Закона за адвокатурата да придобият образ и плът. Адвокатът само на думи е равен със статута на съдията или прокурора. Само на думи. Няма механизъм да бъде защитено достойнството на адвоката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.