Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Нова инициатива: Дежурен съдия да се намесва при изолиране на дете от родител

Нова инициатива: Дежурен съдия да се намесва при изолиране на дете от родител

Defakto.bg

На днешния Ден на бащата родители учредяват Национална Гражданска Инициатива за спешна реформа на семейното законодателство „Право на семеен живот“, съобщи БНР.

Според организаторите е необходима реформа, която да предвижда строги и ефективни мерки срещу родителското отчуждение и такива, които да гарантират  изпълнението на съдебните решения за режима на срещи с детето.

Родителите искат да се въведе при нужда временен механизъм за личните отношения от дежурен съдия и да се даде възможност за оспорване на припознаване на дете от всеки, който има правен интерес.

Николай Николов от Асоциацията на бащите обясни:

„Асоциацията от години работи за справянето с неизпълнението на решенията за родителските права и режима на лични отношения. Самото неизпълнение води до т.нар. синдром на родителско отчуждение. Това е огромен проблем най-вече за децата. Това е пряка психическа и емоционална травма за всяко едно дете“.

Според Николов проблемът е, че когато има решение за режим на лични отношения, отговорните институции много бавно действат, най-вече прокуратурата. А изолирането на детето от бащата е в негова вреда. Основният въпрос, на който трябва да се наблегне, е за използването на детето като инструмент в битката между двамата родители при раздяла, смята още Николай Николов.

Според адвокат Борислав Господинов в основата на проблемите е възпитанието:

„Когато израснеш в среда, в която се казва, че майката трябва да чисти, да готви, да ходи на работа и да гледа децата, а бащата е в по-патриархална позиция, която е на този, който изкарва парите, но по-малко се занимава с децата – когато станем свидетели на един такъв модел, естествено е след това детето да го повтори. Има развитие в тези отношения, хората все по-открито говорят за тези проблеми. Нещата лека полека се променят“.

 

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Никак не е добре адвокат да коментира проблеми от професионалната практика на социолози или психолози. Въпросът е в това, да не се преекспонира даден модел на възпитание на детето. Няма проблем. Проблемът идва от модернизацията на семейните отношения. Тази модернизация ерозира българската същност и с това се деградира българското семейство. Това, никак не е добре. Каква е ролята на жената и мъжа в семейството, никой не може да каже и не бива да казва. По конституция държавата трябва да защитава мъжа или жената, но не и да се намесва в моделите на българското семейство. Публичната власт трябва да засилва българската традиция, като се внимава да не я деградира до семейна дрипа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.