Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Двама обвинители и един съдия искат да оглавят апелативната спецпрокуратура

Двама обвинители и един съдия искат да оглавят апелативната спецпрокуратура

Defakto.bg

Трима са кандидатите да оглавят апелативната специализирана прокуратура след оставката на Даниела Попова и първия неуспешен изборен тур в прокурорската колегия на ВСС. Крайният срок за внасяне на документи изтече.

Претендентите са разнородни – изпълняващият функциите ръководител Николай Найденов, прокурорът от долната спецпрокуратура Росен Радев и съдията от спецсъда Пламен Евгениев, бивш прокурор.

При наличието на кандидат от органа, за чието ръководство се кандидатства, съдебният закон е обявил, че претендент от по-ниско ниво може да бъде избран само по „изключение“. Така вотът на пръв поглед изглежда предизвестен, но варианти са възможни всякакви. Още повече, че стана обичайно оттегляне на кандидати за спецпрокуратурите в последния момент. Така обвинителят на София Емилия Русинова се отказа от състезанието за апелативната спецпрокуратури при предния тур по „лични причини“. В края на миналата година със същия аргумент единственият претендент за шеф на първоинстанционната спецпрокуратура Даниела Начева също е депозирала отказ и този конкурс започва отначало.

Кои са те?

Николай Найденов е прокурор от 1994 г., преди това е бил следовател. Завършил е Висшият институт на МВР. Бил е районен прокурор на Асеновград, зам-шеф на окръжната прокуратура в Пловдив, от 2013 г. е зам.-ръководител на апелативната спецпрокуратура.

В концепцията си дава заявки за по-голяма ангажираност на апелативните спецпрокурори с досъдебните производства, водени от долната прокуратура, както и с финансово стимулиране на работата на обвинители и служители.

Росен Радев е бил следовател, адвокат, държавен съдебен изпълнител, прокурор в Павликени и във Варна, а от 2012 г. в спецпрокуратурата.

Като мотив да се кандидатира за поста сочи включително „желанието ми за кариерно развитие с оглед двадесет и шестте и половина години юридически стаж и шестте и половина години от тях в специализираната прокуратура“. Изтъкнал е и че се включва в състезанието, за „да докажа, че са безпочвени слуховете, че всеки кандидат, който не е посочен, ще бъде репресиран“. Вероятно имайки предвид  не посочен от ръководството, в случая от зам.-главния прокурор Иван Гешев, ресорен за спецструктурите. В концепцията си Радев дава заявка за съобразяване с указанията на апелативния спецсъд по качеството на прокурорските актове, повишаване на квалификацията на магистратите и др.

Пламен Евгениев е бил прокурор в РП-Велико Търново, от 2011 г. е в спецпрокуратурата, а от 2014 г. – в спецсъда. Завършил е СУ „Св.Климент Охридски“.

За свой основен приоритет обявява преследване на корупцията в съдебната власт. Заявява и готовност чрез работна група да инициира промени в НК за „адекватни глоби“, наред с лишаването от свобода, за всички престъпления, подсъдни на спецсъда. Както и работещ механизъм за търсене на имуществена отговорност на юридическите лица, използвани за извършване на престъпления, свързани с организираната престъпност и корупция. Според него тази отговорност трябва да сереализира в наказателния процес, включително и чрез сключване споразумения с прокуратурата за финансови санкции.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.