Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Арестуваха свидетели по КТБ, за да ги сплашват, предупреди адвокат

Арестуваха свидетели по КТБ, за да ги сплашват, предупреди адвокат

Defakto.bg

Свидетели по мегаделото „КТБ“, чийто разпит в съда предстои, са били обвинени и арестувани по разпореждане на специализираната прокуратура. Това обявява в съобщение до медиите адвокат Константин Симеонов – един от защитниците на Цветан Василев в гръмкия процес.

Бях уведомен, че днес, 11 януари 2019 г.,  на свидетели, които предстои да бъдат разпитани в съдебно заседание по делото КТБ, са повдигнати обвинения, като впоследствие са задържани в Следствения арест на Г. М. Димитров.

С настоящото съобщение Ви уведомявам, че утре – 12.01.2019 г., в Специализирания наказателен съд ще се разглежда искането на Специализираната прокуратура за постоянното задържане на тези лица.

В качеството си на защитник на Цветан Василев, подсъдим по горепосоченото дело, се чувствам задължен да присъствам, за да не се допуска по подобен репресивен начин незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода.

Призовавам представители на всички медии да присъстват и да отразят  пред обществото този казус, т.к.  чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд“, заявява адвокат Симеонов.

Пред Де факто той уточни, че знае за арестите на двама от свидетелите – Иван Стойков, навремето шеф на „Бромак“ (дружеството, с което Цветан Василев имаше мажоритарния дял от акциите в КТБ) и на свидетеля Киров от „Дунарит“.

Обвиненията – за пране на пари – са по отделени материали от мегаделото „КТБ“.

По неофициална информация в основата им били предоставени от прокурорския свидетел Бисер Лазов разходни касови ордери за раздадени навремето коледни бонуси за над 2 млн.лв.

В края на януари заседанията по „КТБ“ в спецсъда се подновяват. Въпреки че изчитането на обвиненията срещу 18-те подсъдими не е приключило, то вероятно ще бъде прекратено и ще се пристъпи към разпити на свидетели.

Причината е в последните поправки в НПК, направени с преходни разпоредби в проект за промени на НК, които „освободиха“ прокуратурата от задължението да изчита обвиненията си. Макар че президентът Румен Радев наложи вето, идната седмица то вероятно ще бъде отхвърлено от парламента.

Вносител на поправките, облекчили прокуратурата, бе шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

 

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.