Последни новини
Home / Законът / Ветото на президента за „скритите арести“ отхвърлено, засега в правна комисия

Ветото на президента за „скритите арести“ отхвърлено, засега в правна комисия

Defakto.bg

С 10 на 6 гласа правната комисия отхвърли ветото на президента за т.нар. „скрити арести“. Най-вероятно тази седмица то ще мине и в пленарна зала. Със същия резултат – отхвърляне.

На 19 декември Румен Радев върна за ново обсъждане поправките, които предвидиха задържането на човек да остава тайна за посочени от него лица в срок до 48 часа, ако това е нужно на разследващите или пък са застрашени животът, свободата, неприкосновеността на някого. При арест на непълнолетни „скриването“ му може да е до 24 часа. Поправките са в НПК, но залегнаха в преходни разпоредби на други промени – в НК. Един забележителен и все по-популярен законотворчески похват.

Въпреки твърденията на управляващите, че мярката е само спрямо определени лица, чието уведомяване е било поискано от арестанта, изписването на текстовете на практика засяга включително най-близките му. А в хипотезата, когато е задържан непълнолетен, т.е. дете, неговите родители.

Че тези текстове трябва да се прецизират обяви включително главният прокурор Сотир Цацаров.

До окончателното преодоляване на ветото всички поправки – и в НК, и в НПК не се обнародват и, съответно, не действат. Сред тях е включително освобождаването на прокуратурата занапред да изчита в съдебна зала дори диспозитива на обвиненията си. Промяната, предложена за второ четене от Данаил Кирилов, има адресат – мегаделото „КТБ“, което зацикли в спецсъда заради четенето на обвиненията – само те над 1000 страници. Само че кой е казал, че дългото изреждане означава солидни докадателства?!

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.