Последни новини
Home / Законът / Ново предложение за разтоварване на съдилища чрез ГПК (допълнена)

Ново предложение за разтоварване на съдилища чрез ГПК (допълнена)

Defakto.bg

Ново предложение за решаване на проблема с натовареността на съдилища е направила комисията по натовареността и съдебна карта на ВСС. То ще бъде обсъдено от Съдийската колегия днес.

Конкретно комисията дава идея за редакция на чл. 272 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Предложението е текстът да гласи: „Въззивният съд мотивира своето решение включително и чрез препращане към фактическите констатации и правните изводи на първоинстанционния съд„. В момента нормата на чл. 272 ГПК предвижда, че в момента въззивният съд „може и да препрати към мотивите на първоинстанционния съд„.  Става дума за случаите, когато въззивният съд потвърждава първоинстанционното решение.

Практическият ефект на изменението ще е намаляване на обема на работата на въззивните граждански и търговски съдии, мотивира се комисията по натовареността на ВСС. Нещо повече – промяната ще намали и натовареността в окръжните съдилища, защото ще помогне за преразпределение на кадровия ресурс като цяло в гражданските отделения – защото в тях се разглеждат и първоинстанционни дела. Така е и с търговските дела.

За промяната комисията сочи, че в момента дадената в ГПК възможност за препращане към мотивите на първоинстанционния съд при потвърждаване на неговото решение на практика не работи. И се позовава на тълкувателно решение на ВКС от 2013 г., в което върховните съдии приемат, че дори и в тези случаи въззивната инстанция е длъжна да изведе свои самостоятелни фактически констатации или изводи по направените оплаквания и доводи.

В края на миналата година на публично обсъждане с магистрати бяха подложени други изменения в ГПК, разработени по проект, изпълняван от ВСС. Сред тях са заповедните производства и разводите по взаимно съгласие вече да не се гледат от съд, а в закона да влезе норма срещу „професионалните“ ищци.

След дебат, в който законодателната идея на комисията по натовареността изобщо бе подложена на съмнение, в крайна сметка Съдийската колегия я прие за сведение (друго не може да направи) и препрати предложението за промяна на чл. 272 ГПК на междуведомствената работна група в Министерството на правосъдието, където работят по проект за по-обширни изменения в кодекса.

Преди това Олга Керелска обяви, че подобни идеи на „парче“ са непрофесионални, не са минали и през оценката на правната комисия на ВСС и изобщо „започваме да обясняваме на въззивните съдии как да си пишат мотивите“.

Даниела Марчева възрази, че се дава само диспозитивна възможност – единствено ако въззивният съд е съгласен с всички изводи на първата инстанция, да препрати към нейното решение.

About De Fakto

Проверете също

Шефът на спецсъда Георги Ушев оглави новия състав по делото „Младост“ (допълнена)

Суматоха кой ще подпише разрешението Иванчева и Петрова да напуснат домовете си Председателят на апелативния …

ВАдС против идеята депутати, министри и еврокомисари да влизат в затвора за обида и клевета

Създава се неравенство според общественото положение, ще се ползва за смразяване на опонента Категорично отрицателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.