Последни новини
Home / Законът / Европарламентът ще гласува спиране на евросредствата за държави-членки, които нарушават върховенството на закона

Европарламентът ще гласува спиране на евросредствата за държави-членки, които нарушават върховенството на закона

Defakto.bg

Европейският парламент в Страсбург днес ще гласува доклад, който предвижда спиране на евросредствата за държави-членки, които нарушават върховенството на закона,  независимостта на съдебната власт и не водят ефективан борба с корупцията.

Когато Европейската комисия установи, че съществува „широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава“ в една страна членка, което пречи на управлението на средства от ЕС, тя ще препоръчва мерки, вариращи от намаляване на авансовото финансиране до прекъсване на плащания от бюджета на ЕС. Когато Еврокомисията намери за необходимо тези мерки да бъдат приложени, решението ще трябва да бъде взето с одобрението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС.

При обсъждането евродепутатите добавиха мерки, гарантиращи, че правителствата ще могат да плащат на крайните бенефициенти дори при прекъсване на финансирането от ЕС.

Евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ изрази съмнения по повод очакваното решение.  Пред БНР той каза, че за да има правно основание и новите финансови мерки да влязат в сила е необходима промяна на Европейските договори.

„Според мен аргументите, които биват изкарвани от някои колеги в подкрепа на доклада са, за съжаление и нарушение на европейското право. Текстът, който ще бъде подложен на гласуване в ЕП, за съжаление не помага за решаване на този проблем. Ще видим как ще протекат и след приемането на доклада триелозите, защото разширяването на обхвата на този доклад и в парламента и липсата на правни основания за съжаление са проблем за функционирането на този механизъм“.

About De Fakto

Проверете също

Кирилов не хареса резултатите от жребий за Граждански съвет, отрече ги и ги отмени

БИПИ и Търговско-промишлената палата трябваше да са граждански наблюдатели в мегасъвета, който ще наблюдава съдебната …

КС отхвърли искането на Манолова срещу „единната цена“ на водата – защитава общия интерес на потребителите, гарантира солидарност

Освен това става дума за определяне на „горната граница“ на цените, заявяват конституционните съдии С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.