Последни новини
Home / Законът / Кой да определя представителните пари за „тримата големи“? Самите те, отговори ВСС

Кой да определя представителните пари за „тримата големи“? Самите те, отговори ВСС

Defakto.bg

С дебат за представителните разходи, с които да разполагат върховете на съдебната власт, тръгна заседанието на пленума на ВСС.

Става дума за парите за служебни цели (посрещане на гости, мероприятия и прочее), с които разполагат „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, главният прокурор, както и главният инспектор и директорът на Националния институт на правосъдието.

Спорът бе при обсъждане на точка, формулирана така: „Проект на решение относно определяне на показатели и условия за изпълнение на бюджета на съдебната власт за 2019 г., във връзка с ПМС № 344 от 21.12.2018 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2019 г. /обн., ДВ, бр. 107 от 28.12.2018 г./“.

От името на бюджетната комисия на ВСС председателят й Боян Магдалинчев бе предложил въпросните ръководители да определят размера на представителните пари, но той да се съгласува с бюджетната комисия. „Това е своего рода контрол от необосновано завишаване и разходване“, каза Магдалинчев.

Олга Керелска обаче настоя за тези разходи да се произнася пленумът на ВСС, т.е. колективният орган. А Атанаска Дишева допълни, че би трябвало да има решение на пленума по въпроса.

Сотир Цацаров обаче попита дали тогава трябва да се иска разрешение от пленума и за разходите за гориво. Отговорено му бе, че те и представителните разходи не са идентични.

Магдалинчев, на свой ред, бе готов да отстъпи – съгласуването да не е с бюджетната комисия, а с пленума на ВСС.

При гласуването обаче надделя другото мнение – със 17 срещу 4 гласа кадровиците предпочетоха представителните пари да се съгласуват само с бюджетната комисия.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.