Последни новини
Home / Законът / Арестувани са 43-ма за финансиране на тероризъм, Спецнаказателният съд е издал 126 разрешения за обиски

Арестувани са 43-ма за финансиране на тероризъм, Спецнаказателният съд е издал 126 разрешения за обиски

Defakto.bg

43-ма са арестувани при мащабна операция на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП. Задържаните са  били свързани с нерегламентирани парични преводи “ в и от“ страната в особено големи размери, съобщи специализираната прокуратура.  Според държавното обвинение, организаторът на схемата е  сирийски гражданин, който осъществявал контактите за  подпомагане на терористични организации и  лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм.

Няма данни незаконните преводи да са свързани с подготовка на терористични актове в България. Очаква се до 24 часа част от задържаните да получат обвинения, а други да бъдат пуснати или да останат само свидетели по делото.

Пълен текст на официалното съобщение:

  „Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провежда активни процесуално следствени действия по наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс /престъпления  против  Републиката/ на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания

В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в гр. София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз“.

 

Методът „Хавала“

е система за изпращане на пари, при която клиентът се обръща към „брокер“, на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои „партньори“ в страната, за където е предназначен паричният превод.  До ден-два те издирват получателя и му дават парите.  Обикновено таксата за „превода“ е около 5% от сумата. Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено „брокерите“ плащат средствата от своя джоб. По тази причина „хавала“ е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки.  По оценка на американските власти с помощта на хавала през последните година са пренесени милиарди долари от страни като Пакистан, Афганистан и Сомалия, пише в.Сега.

 

About De Fakto

Проверете също

Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Европейската комисия въвежда  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от …

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.