Последни новини
Home / Законът / Без прецедент: ВСС ще иска „предварително“ встъпване на Алексей Трифонов в Софийския градски съд?

Без прецедент: ВСС ще иска „предварително“ встъпване на Алексей Трифонов в Софийския градски съд?

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС да поиска предварително изпълнение на решението за избор на нов председател на Софийския градски съд.

Драгомир Кояджиков

Това е предложил кадровикът Драгомир Кояджиков, точката е в дневния ред на колегията за идния вторник, 22 януари.

Инициативата е формулирана така: „Предложение за отправяне на искане за допускане на предварително изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 2 от Протокол № 37/27.11.2018 г. за избор на председател на Софийския градски съд“.

Алексей Трифонов (вляво) и Евгени Георгиев

На 27 ноември с 9 срещу 4 гласа Алексей Трифонов бе избран за председател на СГС в конкуренция с Евгени Георгиев, издигнат от Общото събрание на съда.

Георгиев обжалва решението пред Върховния административен съд, делото е насрочено за 26 февруари и ще се гледа на една инстанция. А по закон оспорването на избора вече спира неговото изпълнение, т.е. встъпването на предпочетения от ВСС кандидат.

Но има и възможност за друго: „Жалбата спира изпълнението на решението, освен ако съдът постанови друго“ (чл. 187, ал.1 ЗСВ).

Дотук обаче прочитът е бил еднозначен – предварителното изпълнение би трябвало да бъде поискано от избрания. Аргументи в тази насока има и в практиката – след избора на Владимир Чавдаров за апелативен прокурор на Варна, оспорен от двамата му конкуренти, ВАС допусна предварително изпълнение и Чавдаров встъпи в длъжността, без да чака произнасянето на съда (делото още не е приключило). Но искането бе направено от самия Чавдаров, не от Прокурорската колегия на ВСС.

В закона е казано също и че право на оспорване има „всеки заинтересован“, а Съдийската колегия на ВСС бе конституирана като страна по делото за председателя на Софийския градски съд. Но е повече от спорно дали именно колективният орган, чието решение се атакува, може да иска неговото предварително изпълнение.

Алексей Трифонов, от своя страна, не е отправил подобно искане.

Дали мнозинството в Съдийската колегия ще уважи предложението на Кояджиков и ще създаде прецедент, съвсем скоро ще разберем.

Но се натрапва впечатлението, че някой много бърза да „смени властта“ във важния Софийски градски съд. Защо ли?

 

 

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.