Последни новини
Home / Законът / Манолова влиза в битка в Брюксел срещу двойния стандарт на храните в ЕС за България

Манолова влиза в битка в Брюксел срещу двойния стандарт на храните в ЕС за България

Defakto.bg
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.  Изслушването е утре  22 януари 2019 г., от 10.00 ч. (11.00 ч. българско време) в Комисията по петициите в Европейския парламент, съобщи пресслужбата на омбудсмана.

Още на 2 октомври 2017 г. Манолова, подкрепена от известни публични личности,  изпрати до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС и  искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.  Целта бе спиране на производството и  разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според българския омбудсман, тове е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.
„Двойните стандарти при стоките съществуват отдавна. Те са безспорно доказани и каузата да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България практика вече се превърна в национална, коментира Мая Манолова тази сутрин пред bTV.

Няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и третирането на българите като втора ръка потребители.  Изправени сме пред заплахата след Европа „на две скорости“ да влезем в Европа „на два стандарта”, допълни омбудсманът.  Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена. „Аз и български граждани, които подадохме петиция в Европейския парламент, ще бъдем изслушани утре сутрин”, поясни Мая Манолова, изразявайки надежда, че каузата ще има успех.

„Вече трета година водим тази битка.  Оптимистична новина е, че утре в Европейския парламент ще бъде разгледан потребителският пакет, който беше огласен от София за премахване на двойните стандарти при храните. Пакетът е изключително важен и ще даде възможност за предявяването на колективни искове с получаване на обезщетения. Ще бъдат въведени драконови санкции, като може да достигнат до 4% от оборота. Няма друг начин, освен икономическите санкции, срещу тези, които злоупотребяват с доверието на потребителите”, заяви  Манолова.

За проблема общественият защитник беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика, която е дискриминационна и обидна за българите.
На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище по проблема. На форума Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.