Последни новини
Home / Законът / Манолова със сериозна защита на българските граждани в ЕП срещу двойните стандарти при храните

Манолова със сериозна защита на българските граждани в ЕП срещу двойните стандарти при храните

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова  защити днес в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. В петицията омбудсманът настоя за спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики, съобщава пресслужбата й.

„Сериозен  успех, Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”, е коментирала Манолова след приключване на заседанието в Комисията по петициите.

Тя съобщила още, че и Комисията по вътрешен пазар в ЕП, заседавала по същото време, е одобрила сутринта единодушно, с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, „потребителския пакет“ на Вера Юрова – еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете. Той бе огласен за първи път на форума в София, иницииран от Манолова в рамките на българското европредседателство – „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата”.

„Този пакет беше гласуван с огромно мнозинство и реално дава зелена светлина за неговото придвижване от комисията към ЕП“, подчертава омбудсманът с  надежда, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните.

„Това ще бъде огромна победа за България, за българските граждани и българските институции. Искам специално да благодаря на българските евродепутати от всички цветове. Представители на всички политически семейства бяха в Комисията по петиции в защита на българския национален интерес. Това всъщност е интерес на още 100 млн. европейски граждани“, допълва общественият защитник.

По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова са  препотвърдили позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Изказването на омбудсмана при изслушване в Комисията по петициите тук: http://www.ombudsman.bg/news/4946

Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=EmfZ7IncDpA&feature=youtu.be

 

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края …

Съдът обяви, че дете на 2 години може да претендира вреди от трафик на хора

  Районен съд Враца конституира 2-годишно дете като частен обвинител и граждански ищец по дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.